Потписана Декларација о међустраначкој сарадњи СНСД-а иЈединствене Русије

Срна
Потписана Декларација о међустраначкој сарадњи СНСД-а иЈединствене Русије

Бањалука - Савез независних социјалдемократа /СНСД/ и странка "Јединствена Русија" потписали су данас у Москви Декларацију о међустраначкој сарадњи и заједничким активностима Јединствене Русије и странака у државама региона. Декларацију су потписали генерални секретар СНСД-а Лука Петровић и замјеник секретара Генералног савјета Јединствене Русије Сергеј Жељезњак.

Петровић је истакао да је Република Српска упозната са изјавом Државне Думе Руске Федерације која је усвојена 22. јуна и у вези је са размјештањем нових америчких противракетних система /ПРО/ у источној Европи, саопштила је Служба за информисање СНСД-а.

"Желимо да подржимо наше колеге у региону који су подржали изјаву Државне Думе Руске Федерације и сматрамо да је то логичан корак усмјерен ка појачавању мира који сада постоји на Балкану", рекао је Петровић.

Он је нагласио да у овој ситуацији Европски уговор за колективну безбједност, који је предложила водећа странка Руске Федерације, нема алтернативу, те да то сигурно није због тога што се неком свиђа лијепа реч "неутралност".

"Ми смо неутрални, али смо на страни мира и стога желимо гаранције свог суверенитета и интегритета. Свјесни смо озбиљности изазова који пријети цивилизованом и мирном развоју евроазијског континента, те стога сматрамо да је потребно формирати и спроводити политику жновог попуштања међународне затегнутостиж", истакао је Петровић.

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић рекао је да су људи из Републике Српске, који су преживјели рат, противници наредне фазе трке у наоружању у југоисточној Европи, те да је чудно да ту чињеницу не разумију све земље у региону.

"Ми подржавамо политику Русије на Балкану зато што видимо њен стратешки и позитиван правац. Дејтонски споразум, колико год се критикује, за нас и наш регион представља острво стабилности", истакао је Видаковић у обраћању.

Он је навео да постоје нејасноће зашто је Европа без југоисточног дијела изненада одлучила да се наоружава.

"Желимо да знамо гдје је та ивица и колико то све може да нас додирне. Сматрамо да консензус заснован на војној неутралности представља основу мира и стабилности на Балкану", нагласио је Видаковић.

Он је додао да је, уколико не постоји другачија алтернатива, потребно прихватити нови формат заснован на томе да неутралне државе не треба да пруже своја подручја за потребе војних база, али сматра да је то важна компонента интегритета држава Југоисточне Европе, те да то доприноси миру у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана