Потписан Споразум о сарадњи Србије и БиХ у процесу европских интеграција

Срна
Потписан Споразум о сарадњи Србије и БиХ у процесу европских интеграција

Београд - Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак и министар задужен за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић потписали су данас у Београду свеобухватни Споразум о сарадњи Србије и БиХ у процесу европских интеграција и приступања ЕУ.

Црнадак је након потписивања изјавио новинарима да овај споразум представља врхунац сарадње двије земље када је ријеч о заједничком спољнополитичком циљу - чланству у ЕУ, али и несебичне подршке коју Србије пружа БиХ у области европских интеграција.

Он је рекао да овај споразум долази као обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, али да двије земље потписују овај документ зато што искрено мисле да чине добро за Србију и за БиХ.

Црнадак је навео да је споразумом створен добар оквир сарадње Србије и БиХ, те истакао да Србија несебично помаже, и на политичком, и на техничком нивоу.

"Очекујемо да споразум што прије ставимо у функцију и формирамо тијела која ће конкретизовати и интензивирати сарадњу", рекао је Црнадак.

Он каже да очекује и бржу интеграцију БиХ у ЕУ, односно стицање статуса кандидата за чланство, наводећи да су европска врата отворена, али да су сви у БиХ свјесни да све зависи од ње саме.

"Оваквим споразумом ствара се перцепција да наш регион све више постаје регион сарадње, а не конфликата", рекао је Црнадак, наводећи да су све високе политичке теме небитне ако се ефекти тога не спроведу у живот.

Он је захвалио Влади Србије за помоћ, те изразио наду да ће ускоро у Бањалуци видјети Јоксимовићеву, као главног говорника на скупу министара о теми евроинтеграција, као и у Сарајеву гдје ће бити озваничен почетак примјене данас потписаног споразума.

Јоксимовићева је рекла да Србија сматра да БиХ, уз све проблеме које има, са својим аспирацијама ка европским интеграцијама, треба да има подршку Београда.

Она је навела да је Београд помагао БиХ и у вези са Упитником Европске комисије, као и на техничком нивоу, јер сматра да је БиХ више од важног партнера у региону.

Јоксимовићева је истакла да овај споразум представља добар сигнал за додатну стабилизацију односа двије земље, као и за регион, и да значи појачану координацију и сарадњу у кретању робе, људи, капитала.

Она је рекла да је Србија одмакла у припремама за чланство, да је виђена као један од лидера у региону и да зато сматра да је њена обавеза да својим искуством, знањем и подршком помогне и другим аспирантима.

Јоксимовићева је подсјетила и на пројекте прекограничне сарадње које имају регије у Србији и БиХ дуж границе, те навела да је до 2020. године предвиђено 14 милиона евра из фондова ЕУ за пограничне општине, за реализацију различитих пројеката.

"Србија ће у оквиру регионалних иницијатива помагати БиХ да дубље уђе у процес европских интеграција, али је важно да и грађани виде успешне доказе тог европскг пута на локалном нивоу", рекла је Јоксимовићева.

Она је истакла да ће Србија у наредном периоду још више радити на стабилизацији односа двије земље, као и прилика у региону.

Јоксимовићева је напоменула да је овај споразум израз политичке воље и да земље саме треба да се договарају и рјешавају све проблеме, те да ЕУ не треба да буде оквир који тјера на сарадњу.

"Време је да покажемо да регион није само извор потенцијалних нестабилности, како неки у ЕУ сматрају, него да има и важне потенцијале и ресурсе који доприносе бољој Европи и ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана