Постигнут договор: Додик за предсједника РС, Цвијановић за члана Предсједништва БиХ

Срна фото: А.Чавић
Постигнут договор: Додик за предсједника РС, Цвијановић за члана Предсједништва БиХ

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић договорили су данас да заједнички кандидат ове коалиције за предсједника Републике Српске буде Милорад Додик, а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да све три странке вјерују у изборну побједу и да ће имати прилику да формирају извршну власт у Републици Српској, као и да партиципирају у извршној власти на нивоу БиХ.

Он је додао да је, с обзиром на резултате досадашњих избора, договорено да ДНС након октобарских избора први бира једну од највиших функција у Српској, а након тога СП.

"У том контексту ће се и рјешавати питања формирања структура извршне власти у Републици Српској, а то важи и за ниво БиХ", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, кандидати коалиције су дефинитивни и представљају дио демократских процедура проведених у свим странкама.

"Увјерени смо да имамо довољно капацитета да обезбиједимо побједе кандидата и да створимо неопходне услове да наше листе за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ буду довољно кредибилне да привуку довољан број гласова", рекао је Додик.

Он је у наредна два дана најавио пријављивање кандидата коалиције Централној изборној комисији БиХ, нагласивши да је овлаштени потписник за заступање коалиције лидер ДНС-а Марко Павић, као и да ће се у том погледу обавити све неопходне техничке припреме за квалитетну пријаву.

"Имаћемо координацију у кампањи у вези са појединачним кандидатима, а усаглашаваћемо и нашу кампању и за појединачне листе", рекао је Додик.

Додик је рекао да је коалициона сарадња добра и да је логично да се формирају приједлози унутар партија, али да је заједнички приједлог доказ политичке зрелости коалиције.

Лидер СНСД-а је истакао и опредјељење коалиције да са СДС-ом нису могући никакви коалициони или други разговори, нагласивши да "не треба калкулисати са било каквом могућношћу укључивања СДС-а у разговоре након избора око формирања икакве власти".

"Ако не будемо могли да формирамо власт - нека пробају они, али нисам сигуран да ће имати довољно капацитета. Ако они буду потребни нама, сигурно неће бити тај надомјестак", рекао је Додик.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да се након понуда, размишљања и договора као најбоље рјешење за појединачне функције - предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ - искристалисало да оба кандидата испред коалиције да СНСД.

Павић је поновио да је додговорено да ДНС након избора, а према садашњим капацитетима власти, први бира једну од двије најбитније функције у Српској, а након тога СП.

"ДНС није пуно оптерећен појединачним функцијама. Циљ нам је да на изборима постигнемо велики капацитет и учешће у одлучивању у Народној скупштини Српске, учешће у Влади, јер на тај начин највише можемо допринијети просперитету Републике Српске и бољем животу грађана", истакао је Павић након састанка коалиционих партнера.

Он је истакао да није никада рекао да ће прихватити функцију члана Предсједништва БиХ, јер се то не уклапа у његове породичне и животне планове.

Павић је додао да је ДНС навео да ту функцију препушта СНСД-у, јер има капацитет да може на нивоу Српске изборити ове двије важне функције, што је за коалицију у овом тренутку најбитније.

Он је подсјетио да је ДНС у коалицији и са Странком напредна Српска и Српском радикалном странком са којима заједно наступа на листама за посланике Народне скупштине Српске и за парламент БиХ.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је овим договором показана политичка зрелост и одлучност коалиције да настави заједно да дјелује у правцу очувања стабилности и развоја Српске и да доприносе нормалном животу и односима у БиХ.

"Процјењивали смо на који начин најбоље можемо учинити за Републику Српску у погледу избора за појединачне функције и одлучили смо да заједнички кандидати буду предсједник СНСД-а Милорад Додик за предсједника Републике и садашњи премијер Српске Жељка Цвијановић за члана Предсједништва БиХ", рекао је Ђокић.

Он је додао да је СНСД у оквиру коалиције има већи коалициони капацитет од ДНС и СП-а. "Имамо довољно капацитета да изађемо пред грађане и да од њих затражимо подршку за наредне четири године, јер сам увјерен да ова коалиција може успјешно водити све важне послове у Српској и у БиХ", нагласио је Ђокић.

Он је истакао да ће бити врло битни и резултати које ће партије освојити на изборима за формирање власти.

"Потврдили смо данас оно што ће услиједити и послије избора - да желимо да останемо чврсто као коалиција заједно и у наредном периоду, не спорећи да ће се и други борити за сличне позиције, али сам увјерен да имамо низ предности да можемо остварити побједу", рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана