Посланици ударили печат на пренос надлежности

Жељка Домазет
Посланици ударили печат на пренос надлежности

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ усвојио је јуче допуне Закона о заштити потрошача БиХ без гласова посланика СНСД-а који су тврдили да се ради о новом преносу надлежности са ентитета на ниво БиХ.

Занимљиво је да допуњени закон неће бити примјењиван ретроактивно, што значи да неће ријешити проблеме корисника кредита који су везани за швајцарски франак. Осим тога, једина банка која је у БиХ одобравала кредите у "швајцарцима" више то не чини од 2008. године, па је допуњавање закона прилично бесмислено.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић упозорила је да допуне закона, којима је прописано да кредит не може бити индексиран ни у једној другој валути осим у еврима, не рјешавају проблем људи који су се задужили у "швајцарцу" него уводе правни хаос у БиХ.

- Да ли ове допуне ретроактивно рјешавају проблем, који објективно постоји? Питање уговарања кредита регулишу други закони, међу којима је и закон о облигацијама. Да у Закону о заштити потрошача у БиХ стоји да је за његово спровођење задужен само Савјет министара, односно Министарство спољне трговине и економских односа БиХ које је предложило допуне, онда би то било у реду, али наведени су и остали, међу којима и ентитети, и прецизирано је шта су њихове надлежности - рекла је Мајкићева.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић рекао је да ентитетима нико не брани да промијене све законе који могу да заштите грађане од штетних уговора са банкама.

- Не мислим да ћемо овим ријешити проблем који је већ настао. Евидентно је да ће се закон односити на ново вријеме и њиме ће бити скренута пажња банкама. Нема проблема да донесемо овај закон, јер њиме не спречавамо ентитете у доношењу рјешења којима ће ријешити оно што је било и оно што се евентуално може догодити у неким новим временима - сматра Новаковић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић сматра да је жалосно што нижи нивои власти, односно ентитети, до сада нису урадили свој дио посла када су у питању кредити индексирани у страној валути. Посланик СНСД-а Лазар Продановић оцијенио је да се ради о политичкој причи.

- Ми овим ништа не рјешавамо. Напротив, правимо нове проблеме, јер је ова област у надлежности ентитета - казао је Продановић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА заложио се за изналажење начина да у закон буде уграђена одредба која би се односила и на људе који су до сада узели кредит у страној валути.

Сједница је почела са мањим закашњењем да би посланици увјежбали коришћење новог система за гласање. Одмах на почетку сједнице посланик СНСД-а Никола Шпирић је изразио незадовољство што је у новом систему наведен "босански језик".

- То је антидејтонски. Чудим се да је у вријеме док се води полемика о равноправности језика и писма у БиХ тамо похрањено антидејтонско рјешење. Тамо гдје пише језик, треба да стоји језик бошњачког народа, језик српског и језик хрватског народа, а не босански, српски и хрватски - прецизирао је Шпирић.

Посланик БПС-а Заим Бацковић напустио је сједницу јер није испоштован његов захтјев да посланицима буде подијељен примјерак фотографије граматике "босанског језика" тврдећи да ју је прије 120 година штампала Прва српска штампарија у Бањалуци.

- Ако не буде подијељена тражићу преводиоца на сједницама - казао је Бацковић, који је примјерке дијелио по ходницима Парламента.

Вучић

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац изразио је незадовољство због тога што ни након три мјесеца није познато ко је наредио, организовао и извео напад на премијера Србије Александра Вучића 11. јула у Сребреници.

- За то је крив политички аутизам министра безбједности БиХ Драгана Мектића - казао је Кошарац, који је затражио информацију да ли се уопште води и у којој је фази истрага.

Замјеник министра безбједности Мијо Крешић рекао је да потпун одговор може дати једино Тужилаштво БиХ које је надлежно за тај посао.

- Са чим ћемо дочекати Вучића који је најавио да ће поново доћи и у Сребреницу и у Сарајево - упитао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана