Португалски судија Иво Роса умјесто Мерона

Срна
Португалски судија Иво Роса умјесто Мерона

Хаг - Америчког судију Теодора Мерона у Апелационом вијећу у процесу против Радована Караџића замијениће португалски судија Иво Роса, одлучио је Механизам у Хагу.

Том одлуком Апелационог вијећа суда завршен је правни спор судија Мерона и Жана-Клода Антонетија, другог судије по старјешинству, о томе ко има право да именује новог судију, јавили су београдски медији.

Спор је настао када се Мерон, послије захтјева Караџићеве одбране за његово изузеће због пристрасности, повукао из Апелационог вијећа и на своје мјесто именовао судију Росу.

Судија Антонети, као и Караџићева одбрана, сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, послије Мероновог повлачења из предмета, именује свог замјеника.

Антонети је усвојио је захтјев одбране и искључио је из Жалбеног вијећа судију Росу, кога је као своју замјену поставио предсједник суда Теодор Мерон.

Проучавајући документацију, Антонети је утврдио да Мерон неспорно изгледа као пристрасан судија у Караџићевом поступку, пошто је у другим процесима означио Караџића као учесника злочиначког подухвата током рата у БиХ.

Због тога, каже Антонети, Мерон не може да поступа у Караџићевом случају, нити може да именује своју замјену.

Апелационо вијеће пресудило је да Мерон, као предсједник суда, иако се повукао из процеса Караџићу, задржава право да именује судију у Апелационо вијеће.

Тужилаштво Механизма затражило је 25. октобра изузеће судије Антонетија из одлучивања о захтјеву Караџића да се из његовог жалбеног вијећа изузме судија Вилијем Секул, којег је на то мјесто именовао предсједник Механизма Теодор Мерон, који се претходно сам изузео из Караџићевог жалбеног вијећа на захтјев одбране.

Један од правних заступника Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић подсјетио је да је одбрана ставила захтјев за изузеће и искључење Мерона из случаја, објаснивши да искључење значи да не одлучује ни о чему што се тиче овог поступка.

Према његовим ријечима, ако је неко пристрасан да буде судија, онда не може одлучивати ни као предсједник суда.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због, како је наведено у пресуди, геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године.

Жалбени поступак у његовом случају ушао је у поодмаклу фазу, али се због нових околности и утврђивања које ће судско вијеће одлучивати о жалбама, с њим застало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана