Порезници пријављују тужиоцима 1.500 фирми

Маријана Миљић
Порезници пријављују тужиоцима 1.500 фирми

Бањалука - Тужилаштву БиХ ускоро ће бити прослијеђене информације о више од 1.500 пореских обвезника чији је дуг за индиректне порезе мањи од 100.000 марака.

Обим материјала за истражне органе већ неколико мјесеци припрема Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која је раније доставила комплетне информације Тужилаштву о дужницима чији дуг прелази 100.000 КМ.

- Припремамо информације Тужилаштву БиХ за дужнике чији је дуг испод 100.000 КМ и тај материјал ускоро ће им бити прослијеђен. Они ће на крају процијенити у којим случајевима ће предузимати истражне радње и евентуално ићи у правцу подизања оптужнице за кривично дјело из области индиректних пореза. УИО је на располагању Тужилаштву за све даље поступке и радње - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Он је додао да је раније успостављени посебан тим који чине службеници Тужилаштва и УИО проширен прошле године.

- Много је посла већ урађено у оквиру истрага и припреме оптужница када су у питању предмети из области индиректних пореза, а прије свега ПДВ-а - истакао је Ковачевић.

На листи дужника према УИО закључно са 1. јуном ове године била су 2.622 пореска обвезника, а њих 1.099 дуговало је најмање 100.000 марака. Дуг мањи од 100.000 КМ истовремено су имала 1.523 пореска обвезника, а предводила их је "ГМП Монтажа" из Јабланице са 99.825 КМ. Међу првих пет су и "Полет" из Зенице, "Сигурност" из Мостара, "Елмонт" из Бањалуке и "ТМК Компани" из Лакташа.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да треба покретати одговорност против свих пореских обвезника који дугују новац.

- Покретање одговорности против њих увијек доноси резултат. Њихове називе и представнике треба објављивати јавно како би убудуће предузећа која редовно измирују своје обавезе знала о којим фирмама је ријеч и с ким не треба сарађивати - рекао је Павловић.

Он је додао да ће на тај начин бити спријечено и гомилање дуга који је потом све теже наплатити.

- И обвезници који имају до 100.000 КМ дуга годинама акумулирају тај износ и он није настао у року од мјесец. Покретање одговорности против несавјесних пореских обвезника увијек се позитивно одрази на бољу наплативост пореза и других обавеза - казао је Павловић.

Наглашава да проблем ствара то што тужиоци и судије не раде ефикасно.

- Од нечега морамо кренути и треба покретати судске спорове и истражне радње и против оних који имају дуг мањи од 100.000 марака, али се плашим да ће све то да заглави у правосудном систему, који је тренутно најслабија карика у БиХ - рекао је Павловић, подсјетивши да је досадашња пракса показала да ти предмети годинама буду у ладицама.

Контроле

Порески инспектори контролишу пословање ПДВ обвезника према анализи ризика успостављеној у УИО.

- Систем у складу са анализом ризика избацује обвезнике који треба да буду предмет контроле. Сви они који спадају у групу великих пореских обвезника морају бити контролисани сваке године. Порески инспектори су само лани утврдили 80 милиона КМ додатно обрачунате обавезе на основу ПДВ-а. То је износ који обвезници нису сами пријавили, већ су инспектори открили у контролама. Највећи износ утврђених додатних обавеза је уплаћен - казао је Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана