Поплаве у БиХ: Ванредно у Палама, Источној Илиџи и Трнову, Фоча без струје и воде

ГС
Поплаве у БиХ: Ванредно у Палама, Источној Илиџи и Трнову, Фоча без струје и воде

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, ФОЧА - Обилне падавине у многим општинама у Републици Српској од јутрос стварају велике проблеме. Ванредна ситуацијa проглашена је у Палама и Трнову, a стање елементарне непогоде у општини Источна Илиџа.

Обилне кише изазвале су изливање појединих бујичних водотока у Републици Српској и клизишта, посебно на подручју Сарајевско-романијске регије и Херцеговине, а нарочито је критична ситуација на ријеци Жељезници, саопштено је данас из „Вода Српске“.

-Према тренутним резултатима прогноза, и даље постоји опасност од појаве локалних бујичних поплава, посебно у источном дијелу Републике Српске, због чега је неопходан додатни опрез да би се заштитили грађани и имовина у близини бујичних водотока - наведено је у саопштењу.

У наредна 24 часа водостаји на већим ријекама у Републици Српској - Сава, Врбас, Уна и Саном, не би требало да достигну коту припремног стања за одбрану од поплава ни на једној мјерној станици.

-Једино на ријеци Босни постоји могућност да у наредна 24 часа водостај достигне коту припремног стања за одбрану од поплава - напомињу из „Вода Српске“.

На подручју општине Источна Илиџа проглашено је стање елементарне непогоде усљед поплава, потврдио је Срни начелник ове локалне заједнице Маринко Божовић.

-Ситуација је за сада под контролом, али нас највише брине то што је мост у Војковићима угрожен. Сва механизација са подручја општине је активирана - рекао је Божовић.

Начелник Источне Илиџе истиче да би штета, у случају да бујица однесе мост, била огромна.

-На приватним објектима штета је огромна. Поплава пријети да прекине путну комуникацију у Улици Друге сарајевске бригаде, код предузећа „Пут“ поред каменолома, а бујица је поткопала и бензинску пумпу „Сас“ и пријети стопама моста - рекао је Божовић.

-Кризни штаб општине Трново прогласио је јутрос ванредну ситуацију због незапамћених поплава које су усљед обилних падавина задесиле ову општину -  изјавио је Срни начелник Трнова Драгомир Гаговић.

Гаговић је рекао да је велики дио Трнова поплављен и да је вода ушла у око 100 кућа.

-Није било људских жртава, али је код једног домаћина вода угушила 130 оваца јер нису могли да отворе врата стаје преко које је наишао бујични талас - додао је Гаговић.

Према његовим ријечима, Трново је јуче предвече захватило невријеме са обилним падавинама, које су се појачавале тако да су се већ око 22.30 часова бујични потоци који се уливају у ријеку Жељезницу излили јер нису више могли да прихвате сву воду.

Гаговић је подсјетио да је Трново одсјечено јер је магистрални пут ка Сарајеву у прекиду и навео да су бујице однијеле и дијелове локалних путева.

-Може теренским возилима да се дође преко дијела федералног Трнова, али је и на том путу стање на 2-3 мјеста критично - нагласио је Гаговић.

Он је додао да мјесној заједници Кијево нема приступа јер је путна комуникација с обје стране непроходна.

-Језеро крај бране Богатић је поравнато са путем, тако да није могуће ни из смјера Трнова прићи Кијеву  -објаснио је Гаговић.

Према његовим ријечима, Цивилна заштита ради на оспособљавању путног правца Источно Сарајево - Трново из смјера Крупца, гдје има и одрона.

Начелник Трнова прецизирао је да се одлуком општинског Кризног штаба о проглашењу ванредног стања обуставља настава у мјесној основној школи.

-Наложено је ангажовање све расположиве механизације комуналног предузећа и приватних предузећа, а тимови Републичке управе цивилне заштите Српске са својом опремом већ раде на испумпавању воде из поплављених објеката -, рекао је Гаговић.

Он је додао да је снабдијевање електричном енергијом уредно, али да се становништву савјетује да прокува воду за пиће или да користи флаширану.

-Залихе воде у продавницама су ограничене, али чим путна комуникација ка Источном Сарајеву буде проходна, општина ће се потрудити да обезбиједи довољне количине воде за пиће - рекао је Гаговић.

Гаговић је навео да киша пада и даље, слабијим интензитетом и изразио наду да је најгоре прошло.

-Ово је незапамћено, житељи Трнова старији од 80 година свједоче да се овакво невријеме никада није догодило - навео је Гаговић и најавио да ће, када се вода повуче, бити формирана комисија која ће радити на утврђивању штете.

И начелник општине Пале Бошко Југовић прогласио је ванредну ситуацију на подручју ове општине након што су се у појединим дијеловима више насеља ријеке излиле па бујице угрожавају имовину грађана и привредних субјеката.

Југовић је рекао Срни да ће сви расположиви капацитети бити у пуном ангажману док год то буде неопходно, наводећи да су сви водотоци на подручју општине Пале у озбиљном порасту усљед обилне кише која непрестано пада 48 часова.

Обилна киша која је ноћас падала на подручју општине Источно Ново Сарајево изазвала је мање поплаве, али да је ситуација брзим реаговањем надлежних служби стављена под контролу, потврдио је Срни начелник ове локалне заједнице Јован Катић.

Катић је рекао да су одређени проблеми забиљежени у Улици Ђуре Јакшића и насељу Топлик, гдје је вода пришла мањем броју кућа, које, за сада, нису угрожене.

Он је додао да се вода била излила и на саобраћајницу у Улици Војводе Радомира Путника код пумпе „Нешковић“, али да је и то већ санирано и пут је потпуно проходан.

-Екипе су на терену и пратимо ситуацију. Прикупљамо информације са терена од наших људи, али и суграђана и могу рећи да тренутно нема већих проблема - рекао је Катић.

Он је додао да су падавине изазвале више одрона на новом путу преко Требевића који повезује Источно Ново Сарајево и Пале и возаче позвао на опрез.

Из општине Источно Ново Сарајево моле грађане са подручја ове локалне заједнице да проблеме који су прозроковани временским неприликама пријаве на општински сервисни број 057/998-420, како би им била пружена помоћ.

Обилне падавине изазвале су бројне проблеме у општини Фоча, гдје тренутно нема струје, а вода из градског водовода није за пиће због замућења, док се у Миљевини излила ријека Бистрица, речено је Срни у фочанској Цивилној заштити.

У предузећу „Извор“ рекли су да вода тренутно није за пиће и да ће, након што се избистри, узети узорак за анализу, те да ће о исправности воде грађани бити благовремено обавијештени.

Радници овог предузећа уз помоћ специјалног возила тренутно чисте површинске одводе на градским улицама.

Усљед снажне кише праћене грмљавином, која на подручју Фоче од јуче не престаје, дошло је до зачепљења одводних шахтова и изливања воде на тротоаре и коловоз.

Цијело подручје општине Фоча тренутно је без струје. У фочанској Електродистрибуцији кажу да тренутне временске прилике не дозвољавају радове на далеководима и другим постројењима.

Напоменули су да радови по јакој киши и грмљавини представљају опасност за електричаре.

-Чим временске прилике дозволе, учинићемо све напоре како би електро-мрежа била у функцији - кажу у Електродистрибуцији.

Ријека Бистрица излила се у Миљевини и поплавила подрум једне стамбене зграде, њиве и гараже.

Бистрица се излила на мјесту гдје је то готово редовна појава при обилним падавинама.

Водостај Неретве на мјерној станици Коњиц јутрос у 4.00 часа износио је 530 центиметара, што је највећи водостај забиљежен у досадашњим мјерењима, а ситуација је драматична у Коњициу и Јабланици гдје се вода излила на више локација.

Из Оперативног центра Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона саопштено је да се Неретва у Коњицу излила на локацијама Тушћица, Орашје и у центру града испод новог моста. Од 2.15 часова у прекиду је регионални пут Коњиц-Главатичево у насељу Тушћица.

Радници цивилне заштите и ватрогасци цијелу ноћ су пратили водостај ријека и радили на отклањању посљедица поплава.

У 4.40 часова преко МУП-а је стигло обавјештење мјештана села Хотовље да је, усљед обилне кише, у селу активирањо клизиште које угрожава породичне куће.

Мјештани су смјештени у локалну џамију, а село је остало и без напајања електричном енергијом.

Током дана забиљежен је удар грома у репетитор „БХ Телекома“ на улазу у индустријску зону Игман у Коњицу који је проузроковао престанак рада интернета у пословним зградама на тој локацији.

Ријека Баштица излила се из корита у селима Идбар и Челебићи, те узроковала проблеме рибњацима и дијелу породичних кућа, као и еко-селу „Рај у рају“. Нема информација о причињеној материјалној штети.

Све путне комуникације на подручју општине Јабланица јутрос су проходне уз отежано кретање, због одрона на путевима. Послије јучерашњег невремена дошло је до већег броја одрона на магистралним, регионалним и локалним путевима.

Ријека Буна излила се и поплавила неколико објекта и путева на југу Мостара. Јутрос је забиљежено да се излила у баште угоститељских објеката у насељу Буна и Благај, као и у рекреациони центар Буница.

Посљедњи измјерени водостај јутрос у 8.00 часова каже да је ријека Буна достигла највиши забиљежени водостај од почетка рада станице за мјерење 1.923. године. Према подацима Агенције за водно подручје Јадранског мора, износио је 195 центиметара.

И сарајевски кантон је током ноћи захватило снажно олујно невријеме због чега су бројна насеља поплављена. Већи дио Сарајева остао је послије 10 сати без електричне енергије, а прекид је трајао нешто више од пола сата.

Како Кликс сазнаје, дошло је до квара на трафостаници Рељево.

Најгора ситуација је на Отесу гдје је вода направила велику материјалну штету, аово насеље од раних јутарњих сати је без струје. Вода, узрокована изливањем Жељезнице, је ушла у многе стамбене објекте и тако засигурно направила знатну штету грађанима.

У многим дијеловима Отеса вода је до кољена, међутим на неким локацијама је и преко један метар па се тако могу видјети и аутомобили којима вире само кровови из воде.

Због оваквог стања, спасиоци евакуишу становништво овог насеља. Они уз помоћ ватрогасних возила и чамаца пребацују људе на сигурне локације. Тамо гдје је то могуће, становништво се пребацује на више спратове стамбених објеката, а све службе су на терену како би им указали сваку врсту потребне помоћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана