Помоћ тражи 460 предузећа

Ведрана Кулага
Помоћ тражи 460 предузећа

Бањалука - За додјелу грант средстава из Програма Европске уније за опоравак од мајских поплава пријавило се 460 малих и средњих предузећа како би уз подршку што прије поново подигла капацитете који су страдали у поплавама.

Пријавила су се предузећа која се баве производном и услужном дјелатношћу из 24 локалне заједнице које су најтеже страдале у поплавама. Пријаву су доставила предузећа из Маглаја, Оџака, Шамца, Орашја, Тузле, Санског Моста, Живиница, Зенице, Сребреника, Лукавца, Жепча, Бијељине, Шамца, Добоја, Приједора, Бањалуке, Модриче, Лакташа, Српца, Шековића, Вукосавља, Доњег Жабара, Челинца и Брчког.

Појединачни износ средстава, који ће бити додјељиван, износи од 10.000 КМ до 150.000 КМ по правном лицу, док ће захтјеви који премашују максимални износ бити посебно разматрани.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да је овај вид подршке малим и средњим предузећима дио 42 милиона евра вриједног програма и да је циљ подршке ЕУ помоћ угроженом пословном сектору да очува и створи 2.000 радних мјеста.

- Да бисмо обезбиједили да радна мјеста буду очувана и створена нова, ЕУ ће инвестирати у здрава предузећа, грант средства ће бити додијељена само предузећима која немају пореских дуговања и која су пословала без губитака прије поплава - рекао је портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Програм менаџер УНДП-а Едис Арифагић навео је да ће у процес избора бити укључени представници релевантних ентитетских институција, локалних и регионалних агенција за развој и да би резултати требало да буду познати до 15. октобра.

Из истог програма траје обнова 210 стамбених објеката који су страдали у поплавама у седам општина. Ријеч је о Бањалуци, Бијељини, Шамцу, Орашју, Оџаку, Маглају и Добоју.

Мекгафи је нагласио да ће радови на још 150 објеката почети идуће седмице у Зеници, Добоју, Шамцу, Оџаку, Домаљевцу, Орашју, Брчком, Бијељини, Лопарама, Тузли, Живиницама и Кладњу. Укупна инвестиција за ових 360 кућа је 2,88 милиона КМ. Избор додатних 300 кућа биће обављен у идућим седмицама, чиме ће укупан број домаћинстава на листи за приоритетну санацију износити 650. Објављен је и јавни позив за избор додатних 1.200 корисника. Породице у Бијељини, Шамцу, Добоју, Маглају, Орашју, Оџаку, Брчко дистрикту и Домаљевцу могу се пријавити до 1. октобра.

Програм за опоравак од поплава има циљ санацију укупно 4.000 стамбених јединица оштећених у поплавама, односно директну помоћ у повратку око 14.000 људи у своје домове. Осим тога, планирана је и санација 100 локалних путева и мостова, 90 образовних институција укључујући и предшколске установе, десет објеката за снабдијевање водом и канализације, три општинске зграде, четири центра за социјални рад и четири здравствене установе.

Вриједност цјелокупног програма, који је покренут 15. августа, је 43,52 милиона евра, а 42,24 милиона обезбиједила је ЕУ. Штета од мајских поплава достигла је 2,04 милијарде евра или 15 одсто бруто друштвеног производа БиХ у 2014. години.

Пољопривреда

У фокусу идуће активности у оквиру компоненте Програма ЕУ намијењене за подршку обезбјеђењу средстава за живот биће пољопривредна газдинства. У делегацији ЕУ у БиХ су казали да ће та газдинства имати могућност да аплицирају за добијање средстава потребних за замјену пољопривредне опреме уништене у поплавама и/или сјемена за сјетву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана