Половина условних казни за криминал и корупцију

Ведрана Кулага
Половина условних казни за криминал и корупцију

Бањалука - Судови у Српској прошле године су углавном изрицали условне казне онима за које је доказано да су се огријешили о законе, а тужиоци упозоравају да санкције морају бити оштрије, посебно за привредни криминал и корупцију.

Исходи судских процеса и казнена политика анализирани су у извјештају о раду тужилаштава у РС у 2016. години који је упућен у парламентарну процедуру. Извјештајем је обухваћено седам тужилаштава међу којима се нашло и Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала које је почело са радом 1. јула прошле године након што је угашено Специјално тужилаштво РС.

Тужилаштва су лани подигла 4.469 оптужница и са непотврђеним оптужницама одраније у судовима је било 5.399 отворених предмета. Судови су потврдили 4.540 оптужница, седам је одбијено, 16 повучено прије потврђивања, а за 824 суд није до краја године донио одлуку о потврђивању.

За општи криминал подигнуто је 4.288 оптужница, ратне злочине 13, а привредни криминал 168. Судови су донијели 4.245 пресуда, али је у само 672 изречена затворска казна, док је чак 2.525 случајева окончано условном казном.

- Условне казне изречене су у више од половине осуђујућих пресуда. Тај податак указује на неадекватну казнену политику судова и потребу да она буде промијењена. Тужилаштва су улагала велики број жалби, посебно на пресуде у којима је изречена условна пресуда, међутим, у највећем броју су их судови одбили као неосноване - наведено је у извјештају који потписује главни републички јавни тужилац Махмут Шврака.

Посебна пажња у извјештају посвећена је предметима који се односе на привредни криминал и корупцију. У тужилаштвима је лани било 1.219 пријава из тих области, а до краја године епилог није добило њих 328. Према подацима из извјештаја, 435 предмета из области привредног криминала лани је завршено наредбом о неспровођењу истраге, у 403 случаја је наређено спровођење истраге, док су 53 пријаве ријешене просљеђивањем Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Проценат ријешених истрага износио је 74,77 одсто, а од 540 у 2016. години оптужницом је завршило 168, обустављањем истраге 222, 14 је ријешено на други начин, а епилог још чека 136 истрага. Судови су на основу 248 потврђених оптужница донијели пет одбијајућих, 18 ослобађајућих и 179 осуђујућих пресуда. Затворска казна је изречена у 33, новчана у 53, а условна у 93 случаја.

- С обзиром на то да је тежиште интересовања јавности на предметима привредног криминала и цијенећи степен друштвене опасности од ове врсте криминала, сматрамо да су изречене казне веома благе, нарочито имајући у виду велики број условних пресуда. На овакве казне, тужилаштво и поред улагања жалби није могло битније утицати - наводи Шврака.

Предсједник Управног одбора Удружења судија РС Миленко Милекић каже да окружни суд одређује казнену политику, јер се свака одлука основних судова може преиспитати пред вишим судом.

- Имамо двије стране. Ако је једна незадовољна - тужилац или оптужени имају право да поднесу жалбу другостепеном суду. Ако би било много преиначених одлука, онда би се могло рећи да основни судови не изричу адекватне санкције, али је зато ту опет другостепени суд да то и исправи - казао је Милетић.

Коментаришући критике тужилаца да су у великом броју случајева улагали жалбе, али да су их судије махом одбијале, Милетић каже да то показује да тужиоци нису били у праву.

- Мора се видјети и структура кривичних дјела за које су изречене такве санкције да би се рекло да су оне за та дјела адекватне или не. Све зависи од структуре предмета. Ако је ријеч, на примјер, о пуно предмета шумских крађа нормално је да ће бити доста условних осуда за разлику од неких других - рекао је Милетић.

Говорећи о предметима из области привредног криминала и корупције, Милетић каже да се и ту мора узети у обзир много фактора.

- Веома је тешко хипотетички коментарисати. Морали бисмо узети конкретна дјела и видјети о којем дјелу је ријеч и да ли је санкција адекватна, али и ту је на крају другостепени суд - рекао је Милетић.

Извјештај о раду тужилаштава у 2016. години требало би да буде разматран на сједници Народне скупштине РС заказаној за 28. март.

Епилог оптужница за привредни криминал и корупцију

248 потврђених

179 осуђујућих

93 условна казна

53 новчана казна

33 затворска казна

18 ослобађајуће

5 одбијајуће

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана