Подржана обустава плата посланицима и делегатима који неоправдано изостају са сједница

Срна
Подржана обустава плата посланицима и делегатима који неоправдано изостају са сједница

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ подржала је данас у првом читању Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који се односи на обуставу плате за посланике и делегате у случају неоправданог недоласка на сједнице.

За овај приједлог Представничког дома гласала су два члана Комисије, један је био против, а два уздржана.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић указао је да је дужност посланика и делегата да присуствују сједницама домова и комисија, али да су до сада, упркос одсуству, примали плате.

"Овим приједлогом планира се обустава исплата плата за оне који без оправдања не долазе на сједнице", рекао је Звиздић.

Овај законски приједлог претходно данас није подржала Уставноправна комисија Дома народа.

Комисија није подржала, у првој комисијској фази, Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Представнички дом, а који се односи на питање висине отпремнина приликом одласка у пензију запослених у институцијама БиХ.

Усвојен је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, достављен од Предсједништва БиХ.

К знању је примљен Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за првих шест мјесеци 2021. године, који је доставило Предсједништво БиХ.

Комисија је усвојила и Извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2021. годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Против овог извјештаја гласала је предсједавајућа Комисије Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је навела да је недопустиво и неуставно да се за одређене препоруке наводи како их требају спровести нижи нивои власти.

"Нису заједничке институције, па ни Канцеларија за ревизију, надлежни да наређују Републици Српској, Федерацији БиХ и кантонима јер то није њихова уставна надлежност", поручила је Бурсаћева.

Усвојен је и Извјештај о извршеној ревизији ефекта о теми "Праћење реализације препорука ревизије учинка `Управљање имовином и трошковима смјештаја у дипломатско-конзуларним представништвима у БиХ`", чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Усвојен је и Извјештај о извршеној ревизији ефекта а о теми "Праћење реализације препорука ревизије учинка `Управљање царинским терминалима`", чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Комисија је к знању примила Информацију о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за 2021. годину коју је поднијело Министарство финансија и трезора у Савјету министара.

Усвојен је Нацрт буџета и кориговани нацрт буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2023. годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

К знању је примљен финансијски извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ за девет мјесеци прошле године, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Усвојен је и извјештај о раду Комисије за финансије и буџет Дома народа за прошлу годину, као и оријентациони радни план Комисије за финансије и буџет Дома народа за ову годину.

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је и закључак према којем убудуће неће разматрати и изјашњавати се о тачкама дневног реда којима не присуствује представник предлагача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана