Подигнута дисциплинска тужба против судије Бранка Перића

ГС
Подигнута дисциплинска тужба против судије Бранка Перића

САРАЈЕВО - Канцеларија дисциплинског тужиоца покренула је дисциплински поступак против судије Суда Босне и Херцеговине Бранка Перића, који је у неправоснажној пресуди у предмету “Респиратори” имао издвојено мишљење.

Како је речено из Канцеларије дисциплинског тужиоца, против Перића је покренут дисциплински поступак због “доношења одлука којим се очигледно крши закон или упорно и неоправдано кршење правила поступка” и “неоправданог кашњења у изради одлука или у другим радњама у вези с обављањем дужности судије или било какво друго поновљено непоштивање дужности судија”, наводи Детектор.ба.

Како се сазнаје, први прекршај се односи на првостепену пресуду у предмету “Респиратори”, у којем је Перић као предсједник Судског вијећа имао издвојено мишљење, док се за неоправдано кашњење у изради одлука односи на други предмет.

Након изрицања првостепене пресуде у предмету “Респиратори” у априлу ове године УДТ је против судије Перића формирао предмет по службеној дужности.

Перић је предсједавао Судским вијећем које је првостепеном пресудом осудило бившег федералног премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудина Солака и власника фирме “Ф.Х. „Сребрена малина” Фикрета Хоџића на 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке респиратора вриједних 10,5 милиона марака током пандемије корона вируса, док је некадашња федерална министарка финансија Јелка Миличевић ослобођена оптужбе за несавјестан рад у служби.

Он је током изрицања првостепене пресуде рекао да је она донесена већином гласова судија Браце Ступара и Горана Радевића.

- Ја нисам подржао већинско мишљење. Моја процјена се потпуно разликује - казао је Перић током изрицања пресуде, наводећи да сматра да није доказано кривично дјело злоупотребе положаја и намјера оптужених.

Перић је у издвојеном мишљењу навео да је америчка амбасада у току суђења поступајуће тужиоце прогласила херојима, а да су оптужени били изложени “терору” једног дневног листа, наводећи да такве ствари нису потребне и онемогућавају добро правосуђе и владавину права.

У наредном периоду очекује се заказивање припремног рочиште пред Првостепеним дисциплинским вијећем, када ће бити познато више детаља из дисциплинске тужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана