Под истрагом 15 особа због злочина над Србима

Горан Маунага
Под истрагом 15 особа због злочина над Србима

Бањалука - Тужилаштво БиХ убрзало је истрагу ратних злочина над Србима почињених на потезу од Коњица до Мостара, а под лупом је 15 осумњичених особа.

"Глас Српске" у Тужилаштву сазнаје да је истрага, осим на неколико директних извршилаца, усмјерена и на особе из командних структура Армије РБиХ, Хрватског вијећа одбране и Штаба Територијалне одбране. Према незваничним информацијама, они су осумњичени за убиства Срба чији су посмртни остаци завршили у јами Радача код Мостара. У јами се налазе тијела од 200 до 300 особа српске и бошњачке националности убијених током рата, а њихову ексхумацију годинама су опструисали поједини локални моћници.

- Полиција је по наредби Тужилаштва саслушала неколико лица. У околини Мостара провјерили су локацију за коју постоје информације да се ту налазе посмртни остаци жртава српске националности. Рад на томе је интензивиран - каже наш саговорник.

Додаје да се ратни злочини односе на убиство, прогон, незаконито затварање, силовање, пљачкање, уништавање имовине и друга кривична дјела почињена над цивилним становништвом српске националности.

- Тужилаштво интензивно наставља рад на овом предмету с циљем подизања оптужнице против идентификованих осумњичених за ратне злочине - рекао је наш саговорник.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић нада се да ће истрага дати резултате и поред покушаја члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амора Машовића да све минимизира и опструише.

- Машовић је Универзитету у Сарајеву послао нетачне податке о броју страдалих Срба у Мостару од 1992. до 1995. године. Навео је и да су у јами Радача пронађена четири тијела и да је она затворена. То је утврдила бивша Комисија за тражење несталих ФБиХ са Машовићем на челу, али ми имамо податке да се ту налазе посмртни остаци више десетина убијених Срба - каже Мандић и додаје да Машовић податке у којима је смањен број убијених Срба у БиХ годинама шаље Хашком трибуналу, Тужилаштву БиХ, Међународној комисији за нестала лица, OHR-у и на друге адресе.

Oпширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана