Почињу унутарстраначки ратови за листе кандидата: Партије играју на сигурно

Ведрана Кулага Симић
Почињу унутарстраначки ратови за листе кандидата: Партије играју на сигурно

БАЊАЛУКА - На адресама политичких партија у Републици Српској, од када је почело одбројавање до предстојећих општих избора, отворен је жријеб за позиције на кандидатским листама за Народну скупштину и Представнички дом Парламента БиХ, а упућени тврде да ће их, као што је било и у ранијим циклусима, предводити углавном добро позната имена на политичкој сцени.

Нова провјера воље бирача у БиХ је заказана за 2. октобар, а бираће чланове Предсједништва БиХ, посланике у Представничком дому Парламента БиХ, у Представничком дому Парламента ФБиХ, у Народној скупштини Републике Српске, те у скупштинама кантона, али и предсједника и потпредсједнике Српске. Истовремено са одлуком о расписивању избора објелодањен је и редослијед активности, односно рокови за пријаве странака и кандидата, те овјере достављене документације у Централној изборној комисији БиХ.

Иако, према оцјенама аналитичара, али и признањима самих политичара, у Српској и у остатку БиХ кампања већ увелико траје, убрзан је и рад на терену, као и у страначких одборима и централама с циљем кројења листа које им могу донијети највише мандата у парламентима.

ПДП је, за сада, направио највећи искорак. Они су у суботу, након Главног одбора, потврдили кандидатуру Јелене Тривић за предсједника Републике, те носиоце листа за републички парламент и Парламент БиХ, осим изборне јединице број два. Тако су прва мјеста на листама за НСРС, по изборним јединицама, припадала Драшку Станивуковићу, Сањи Димитрић, Оливери Недић, Снежани Стојановић, Славиши Марковићу, Миланку Михајлици, Игору Тошићу, Љубиши Крунићу, а листу за Представнички дом у Сарајеву предводиће Бранислав Бореновић, као лидер ПДП-а, те Синиша Голић из Брчког и Саша Борјан. ПДП је одлучио и да ће подржати кандидата за члана Предсједништва БиХ којег треба дати СДС.

- Ми смо спремни за изборе - истакао је за “Глас” Бореновић.

Ужурбано се припремају и у највећој партији у Српској, али у СНСД-у за сада још званично не говоре о именима кандидата ни за кључне позиције ни за листе, иако је извјесно да ће лидер странке Милорад Додик у трку за једну од најважнијих позиција. С друге стране, када је ријеч о листама кандидата, тврде да улазе у тај посао и да су, прво, на потезу мјесни и рејонски одбори.

- Ми ћемо тај посао темељно одрадити, не као неки други јер нам је важно да буде спроведена што боља расправа и изабрани најбољи кандидати, тако да улазимо у тај процес. Све ће то тек у наредним данима узети маха, нема потребе да журимо, дајемо темпо који ће омогућити нашој инфраструктури да предложи кандидате иза којих ће стајати странка - каже за “Глас” члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица.

Изборни рокови

  • 20. мај - рок за подношење пријава за овјеру странака и независних кандидата
  • 4. јун - рок за овјеру странака и независних кандидата
  • 6 - 14. јун - подношење пријава за овјеру коалицијаи листа
  • 21. јун - овјера коалиција и листа за учешће на изборима
  • 22. јун - 4. јул - подношење кандидатских листа
  • 29. јул - рок за коначну овјеру кандидатских листа

Припремају се и у СДС-у, гдје се спекулише да ће актуелни предсједник Мирко Шаровић у трку за српског члана Предсједништва БиХ. Генерални секретар те партије Зоран Латиновић каже за “Глас Српске” да општински и градски одбори до краја маја треба да изаберу кандидате за листе, након чега ће услиједити усаглашавање.

- Сједница Главног одбора странке требало би да буде до половине јуна. План је да тада листе буду верификоване и утврђен кандидат за Предсједништво БиХ - рекао је Латиновић.

Рокове прате и у Уједињеној Српској. Генерални секретар Невен Станић нагласио је да припреме на терену, кроз мјесне заједнице и изборне јединице, трају.

- О листама ћемо у наредном периоду. Морамо о томе на нашим страначким органима и да усвојимо приједлоге. Састанке о том питању очекујемо већ ове седмице - истакао је Станић за “Глас”. 

Сличне активности се спроводе и у другим парламентарним партијама у РС, а познато је и да ће ДНС у директну трку за најважније позиције. Тако је већ одлучено да је лидер партије Ненад Нешић кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, а потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић кандидат за предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана