Почело је уклањање графита са фасаде Старе православне цркве у Сарајеву

radiosarajevo.ba
Почело је уклањање графита са фасаде Старе православне цркве у Сарајеву

САРАЈЕВО - На иницијативу Града Сарајева започело је уклањање графита са фасаде Старе православне цркве.

„Овим пројектом штитимо и чувамо наше богато културно-хисторијско наслијеђе. Ово је израз поштовања и знак наше добре намјере. Чишћењем графита и са вјерских објеката, град поприма љепши изглед и потврђује да је јединствено мјесто сусрета различитих конфесија”, саопћштно је.

Додаје се да град Сарајево више од двије године како самостално тако и у сарадњи са партнерима, води активности на заштити јавних објеката и споменика од графитних натписа, те на развијању свијести да смо сви одговорни за лијеп, чист и уредан град.

Стара православна црква, један од најстаријих сакралних објеката у Сарајеву, је 2006. године проглашена националним спомеником БиХ. Својим изгледом и вриједношћу, овај православни храм представља архитектонско, вјерско и културно богатство Сарајева.

Уз цркву се налази музеј, основан 1889. године, који се, по вриједностима икона које посједује, сматра једним од најзначајнијих православних музеја у свијету. Музеј, такође садржи вриједне рукописе, литургијске и умјетничке експонате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана