Počelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve u Sarajevu

radiosarajevo.ba
Počelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve u Sarajevu

SARAJEVO - Na inicijativu Grada Sarajeva započelo je uklanjanje grafita sa fasade Stare pravoslavne crkve.

„Ovim projektom štitimo i čuvamo naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe. Ovo je izraz poštovanja i znak naše dobre namjere. Čišćenjem grafita i sa vjerskih objekata, grad poprima ljepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija”, saopćštno je.

Dodaje se da grad Sarajevo više od dvije godine kako samostalno tako i u saradnji sa partnerima, vodi aktivnosti na zaštiti javnih objekata i spomenika od grafitnih natpisa, te na razvijanju svijesti da smo svi odgovorni za lijep, čist i uredan grad.

Stara pravoslavna crkva, jedan od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu, je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Svojim izgledom i vrijednošću, ovaj pravoslavni hram predstavlja arhitektonsko, vjersko i kulturno bogatstvo Sarajeva.

Uz crkvu se nalazi muzej, osnovan 1889. godine, koji se, po vrijednostima ikona koje posjeduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svijetu. Muzej, takođe sadrži vrijedne rukopise, liturgijske i umjetničke eksponate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana