Пoчели преговори БиХ и Србије о имовини у Анкари

Г. М.
Пoчели преговори БиХ и Србије о имовини у Анкари

Сарајево - На сједници Комитета за сукцесију дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, која је одржана у Скопљу, договорена је примопредаја имовине која је до сада подијељена међу земљама насљедницама бивше СФРЈ, што укључује 13 објеката.

Портпарол МИП-а БиХ Небојша Регоје каже да међу тих 13 објеката нема ниједног који припада БиХ, али да су отпочели преговори о имовини у Анкари коју користи Србија.

- Примопредаја имовине у Анкари питање је које треба да буде договорено на билатералној основи између БиХ и Србије. Секретар Министарства иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић је у Скопљу отпочео преговоре са представницима Србије. Договор би требало да буде постигнут ускоро. Ријеч је о примопредаји објекта амбасаде у Анкари и разграничења земљишта у том граду - каже Регоје.

Засједање Комитета прекинуто је до постизања договора о том питању, а овлашћени представници договорили су да наставак засједања буде у другој седмици марта.

Хаџикапетановић, који је овлашћени представник БиХ за питања Анекса Б договора о сукцесији, односно подјеле дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, изразио је оптимизам да ће договор бити постигнут ускоро.

Према Споразуму о питањима сукцесије имовине бивше СФРЈ, процијењена вриједност дипломатско-конзуларних представништава бивше СФРЈ износи 266,4 милиона долара, а предвиђено је да БиХ укупно припадне 15 одсто, што износи 39,9 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана