Пленковић: Јасеновац болан и трагичан дио хрватске историје

Срна
Пленковић: Јасеновац болан и трагичан дио хрватске историје

ЗАГРЕБ - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да се на Међународни дан сјећања на жртве Холокауста морају присјетити и злогласних усташких логора, прије свега Јасеновца, за који је рекао да је болан и трагичан дио хрватске историје.

Хрватски премијер је указао да су нетолеранција и негација Холокауста данас су присутни, да то политика мора јасно осудити, а правосудна тијела морају јасно кажњавати.

Пленковић је подсјетио да су 27. јануара 1945. године ослобођени затвореници Аушвица, и да је тај логор постао синоним за најстрашније злочине над јеврејским народом.

“То је један од највећих злочина у историји човјечанства. На тај дан морамо се присјетити и злогласних усташких логора, прије свега Јасеновца гђе су убијене хиљаде Јевреја, Срба, Рома и хрватских антифашиста и демократа. Јасеновац је болан и трагичан дио хрватске историје, а трајни спомен и оштра осуда тог злочина дио су наше културе сјећања”, рекао је Пленковић.

Он је навео да су милиони убијених опомена о важности основних вриједности друштва, преносе хрватски медији.

Генерална скупштина УН је на засједању од 1. новембра 2005. године усвојила резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

За датум обиљежавања, односно сјећање на милионе жртава страдалих у Холокаусту током Другог свјетског рата, изабран је 27. јануар, дан када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор - Аушвиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана