Пленковић: БиХ на европском путу ухватила корак са другим земљама региона

СРНА
Foto: Срна

МОСТАР- Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас у Мостару да је БиХ ухватила корак са другим земљама Југоисточне Европе на захтјевном европском путу, који је изразито користан за јачање правног система и привреде, али и за усвајање основних, али и универзалних вриједности на којима почива европски пројекат.

"Мостарски сајам долази у вријеме које је посебно важно за БиХ и желим од срце честитати педсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто и министрима, Парламентарној скупштини, свим политичким актерима у БиХ, на историјској одлуци коју је донио Европски савјет прије нешто мање од мјесец дана о отварању приступних преговора БиХ и ЕУ", рекао је Пленковић на отварању 25. Међународног сајма привреде.

Пленковић је истакао да је значај те одлуке бескрајан, јер дефинише реформски пут и европску будућност БиХ и сва три конститутивна народа и свих грађана.

Он је изразио задовољство што се то догодило на основу спроведених реформи и напора који су учињени у протеклих нешто више од годину дана, те додао да је сада потребно да се крене у велике захтјевне реформске и трансформационе процесе за цијелу БиХ.

Пленковић је истакао да ће БиХ у том процесу имати подршку Хрватске, за коју је рекао да поштује БиХ и да јој жели помоћи у овом процесу, као што је и до сада у свим фазама.

Према његовим ријечима, присуство бројних хрватских компанија на Мостарском сајму потврђује блиску повезаност Хрватске и БиХ, која се у привредном смислу већ 25 година најбоље манифестује на овој манифестацији.

Он је нагласио да је привредна размјена између БиХ и Хрватске у прошлој години била нешто мања од четири милијарде евра, да је БиХ међу пет првих извозних тржишта хрватске привреде, а друга земља у коју хрватске компаније улажу.

"Испреплетеност и повезаност је таква да нема важног путног правца, а да није везан за Хрватску и БиХ. Зато желим да се што прије дефинишу и преостали дијелови радова на коридору `Пет це` који ће повезати двије земље, али и цијели тај европски правац", рекао је Пленковић.

Говорећи о енергетици, Пленковић је подсјетио да је Хрватска инвестирањем у ЛНГ терминал на Крку ријешила властите потребе за гасом, те да сада инвестира у повећање његових капацитета са тренутних три на 6,1 милијарду кубних метара гаса годишње.

Према његовим ријечима, Хрватској годишње треба мало мање од три милијарде кубних метара гаса, те да је намјера хрватске Владе да Крк учини референтним регионалним енергетским чвориштем.

"То је сигнал да смо и даље спремни улагати у гасоводе. Тренутно их проширујеко и за водоник као нови енергент. Спремни смо инвестирати и у Јужну интерконекцију за гасовод који би дошао до Груда. Хрватска је спремна то и да финансијски подржи и зато је потребан договор у БиХ, који ће уважити интересе свих, а посебно Федерације БиХ и Хрвата у њој. Зато сада можемо говорити и о гасификацији Федерације, што је веома корисно", рекао је Пленковић.

Пленковић је свим учесницима Сајма пожелио добре пословне контакте, а домаћинима честитао за одличну организацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана