План за НАТО увео у блокаду

nezavisne.com
План за НАТО увео у блокаду

Сарајево - Све извјеснија је блокада на нивоу заједничких институција БиХ, а цијели застој, чини се, изазвало је неусвајање националног годишњег плана за НАТО и због тога је све извјесније да ће се технички мандат тренутног састава Савјета министара БиХ одужити, јер Предсједништво БиХ још није упутило приједлог за предсједавајућег.

СНСД тврди да СДА и “бх. блок” намјерно блокирају именовање мандатара, а из СДА поручују да се прво треба рјешити расподјела министарстава у Савјету министара, те да је усвајање националног годишњег плана за НАТО обавеза тренутног сазива Савјета министара. С овим ставом се не слажу министри из Савеза за промјене, јер они сматрају да је то посао новог сазива Савјета министара.

Клуб посланика СНСД-а ће у уторак упутити захтјев Колегију Представничког дома БиХ да се откаже сједница најављена за 17. јануар, с обзиром на то да неће бити избора мандатара за састав Савјета министара БиХ.

Све ово се дешава због изјаве Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, који је опет током викенда поновио да нема новог сазива Савјета министара БиХ док не буде усвојен годишњи план за НАТО.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, рекао је данас за “Независне” да је видљиво да се жели условити конституисање Савјета министара. Тврди да то континуирано чине и Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, те да у новим захтјевима, односно уцјенама предњаче “бх. блок” и СДА. Истиче да, док год су кадрови Савеза за промјене у Савјету министара, могуће је да СДА и “бх. блок” уцјењују и условљавају.

Он је још једном позвао министре из Савеза за промјене да дају оставке на функције у Савјету министара БиХ, те поручио да уколико то не учине, они су дио политике условљавања РС.

Драган Мектић (СДС), министар безбједности БиХ и посланик у Представничком дому БиХ, рекао је да ће тражити на сједници Савјета министара, заказаној за 15. јануар, да се са дневног реда скине годишњи план за НАТО и да се врати ресорној комисији. Поручује СНСД-у да министри Савеза за промјене неће поднијети оставке.

“То прича Сташа Кошарац. Он не може озбиљно да схвати да, ако бисмо нас тројица поднијели оставке, на наша мјеста би дошла тројица замјеника из ХДЗ БиХ, тако да у Савјету министара не би било ниједног Србина”, тврди Мектић.

Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ, поновио је још једном јуче да питање годишњег плана за НАТО треба да рјешава нови сазив Савјета министара БиХ.

Халид Гењац, генерални секретар СДА и посланик у Представничком дому БиХ, сматра да не би било добро да се одгађа сједница Представничког дома БиХ, јер овај дом није још у цијелости конституисан, јер треба конституисати комисије.

Реагујући на оптужбе да СДА блокира избор мандатара због годишњег плана за НАТО, Гењац каже да се може поставити питање ко блокира и које је блокирање узроковало друго.

Саша Магазиновић (СДП БиХ), посланик у Представничком дому БиХ, истиче да је сједница заказана за 17 јануар, те да он нема никаквих информација о отказивању.

Сматра да због одбијања да се усвоји национални годишњи план којим би се активирао МАП Савјете министара у садашњем саставу себи продужава рок трајања.

Из ХДЗ БиХ јуче нико није био расположен за коментаре, али је за данас најављена сједница Предсједништва ове странке у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана