Писанија Турковићеве без ефекта

Вељко Зељковић
Писанија Турковићеве без ефекта

МОСТАР - Писма која су се у протеклих неколико дана појавила у јавности, у којима се тражи суспензија Дејтонског споразума, али и интервенција на заустављању евентуалних промена изборних правила, бизарна су, јер су њихови аутори у свом досадашњем деловању подржавали ограничени суверенитет БиХ, опстанак ОХР-а и коришћење бонских овлашћења.

Каже ово за “Глас Српске” члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски, коментаришући писмо министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић у којем је она позвала америчког државног секретара Ентонија Блинкена да заустави евентуалну интервенцију Кристијана Шмита на Изборном закону, али и оно које је прије пар дана на адресу у Вашингтону упутила група бошњачких лобиста у којем траже промјену структуре Дејтонског мировног споразума јер је она наводно постала препрека политичком преживљавању БиХ.

- Аутори ових писама су до сада Шмита, али и све његове претходнике безусловно подржавали. Они сада мењају плочу и претварају се у некакве апсолутне суверенисте БиХ, као да све њихово раније негативно деловање није ни постојало. Мислим да је све то један добар индикатор њиховог великог разочарења, али и страха, јер су схватили да овлашћења која има ОХР сада могу бити употребљена за нешто што њима никако не одговара.  Њима је засметала и сама најава да би Шмит могао одржати други круг консултација о измјенама Изборног закона, што ће сигурно пољуљати њихове планове и максималистичке намере да од БиХ направе унитаристичку државу - каже Ситарски, додајући како је убијеђен да сва ова “писанија” неће имати никаквог ефекта.

Наводи и како вјерује да ће Шмит, који се сада нашао на “бошњачком тапету”, остати имун на ове и сличне политичке притиске, те да ће након истека рока од шест недјеља, који је дао политичким актерима у ФБиХ да се договоре о Изборном закону, он предузети одређене кораке, уколико се ХДЗ и СДА прије тога не договоре.

- Мислим да ће он тај потез одмах повући након истека овог рока, почетком септембра, јер уколико то не би урадио, односно уколико би подлегао овим притисцима, онда би Шмит додатно изгубио на свом већ пољуљаном кредибилитету. Мислим да он то себи више неће дозволити - поручио је Ситарски. 

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упутила је поменуто писмо, осим Блинкену, и државама Г7 и Савјета за имплементацију мира (ПИК), у ком је упозорила на посљедице ако се усвоји приједлог измјена Изборног закона БиХ. Према њеним ријечима, предложеним измјенама ХДЗ би наводно имао још више делегата, односно био би “презаступљен” у Дому народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана