Pisanija Turkovićeve bez efekta

Veljko Zeljković
Pisanija Turkovićeve bez efekta

MOSTAR - Pisma koja su se u proteklih nekoliko dana pojavila u javnosti, u kojima se traži suspenzija Dejtonskog sporazuma, ali i intervencija na zaustavljanju eventualnih promena izbornih pravila, bizarna su, jer su njihovi autori u svom dosadašnjem delovanju podržavali ograničeni suverenitet BiH, opstanak OHR-a i korišćenje bonskih ovlašćenja.

Kaže ovo za “Glas Srpske” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski, komentarišući pismo ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković u kojem je ona pozvala američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da zaustavi eventualnu intervenciju Kristijana Šmita na Izbornom zakonu, ali i ono koje je prije par dana na adresu u Vašingtonu uputila grupa bošnjačkih lobista u kojem traže promjenu strukture Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je ona navodno postala prepreka političkom preživljavanju BiH.

- Autori ovih pisama su do sada Šmita, ali i sve njegove prethodnike bezuslovno podržavali. Oni sada menjaju ploču i pretvaraju se u nekakve apsolutne suvereniste BiH, kao da sve njihovo ranije negativno delovanje nije ni postojalo. Mislim da je sve to jedan dobar indikator njihovog velikog razočarenja, ali i straha, jer su shvatili da ovlašćenja koja ima OHR sada mogu biti upotrebljena za nešto što njima nikako ne odgovara.  Njima je zasmetala i sama najava da bi Šmit mogao održati drugi krug konsultacija o izmjenama Izbornog zakona, što će sigurno poljuljati njihove planove i maksimalističke namere da od BiH naprave unitarističku državu - kaže Sitarski, dodajući kako je ubijeđen da sva ova “pisanija” neće imati nikakvog efekta.

Navodi i kako vjeruje da će Šmit, koji se sada našao na “bošnjačkom tapetu”, ostati imun na ove i slične političke pritiske, te da će nakon isteka roka od šest nedjelja, koji je dao političkim akterima u FBiH da se dogovore o Izbornom zakonu, on preduzeti određene korake, ukoliko se HDZ i SDA prije toga ne dogovore.

- Mislim da će on taj potez odmah povući nakon isteka ovog roka, početkom septembra, jer ukoliko to ne bi uradio, odnosno ukoliko bi podlegao ovim pritiscima, onda bi Šmit dodatno izgubio na svom već poljuljanom kredibilitetu. Mislim da on to sebi više neće dozvoliti - poručio je Sitarski. 

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je pomenuto pismo, osim Blinkenu, i državama G7 i Savjeta za implementaciju mira (PIK), u kom je upozorila na posljedice ako se usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Prema njenim riječima, predloženim izmjenama HDZ bi navodno imao još više delegata, odnosno bio bi “prezastupljen” u Domu naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana