Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ: Референдум вјештачки претворен у дубоку кризу

Жељка Домазет
Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ: Референдум вјештачки претворен у дубоку кризу

Питање Дана РС је веома осјетљиво за више од трећине становништва земље, које живи на половини територије БиХ. Усвојити изјаву у којој ће бити тражено од тих људи да престану да славе свој рођендан није рјешење проблема, каже амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

* ГЛАС: Има ли у референдуму који треба да буде одржан за неколико дана рушилачких елемената, како се покушава импутирати РС?

ИВАНЦОВ: Суштина је да је изазван вјештачки конфликт који је креиран из политичких разлога. Ако је 20 година РС славила свој рођендан и у неком тренутку се доноси одлука да то више не може да ради, очигледно је да се то дешава из политичких разлога. Бар на почетку је тај захтјев био из политичких разлога. То је разлог због кога се нисмо придружили изјави амбасадора Савјета за примјену мира (PIC). Полазимо од тога да треба разјаснити разлог због којег је изазвана толика бура и толико конфликата. То се може рјешавати само дијалогом страна и компромисом, који не може да се тражи само од једне стране, од Бањалуке.

* ГЛАС: Да ли желите да кажете да је спор о Дану РС инициран вјештачки и тиме произведена криза у БиХ?

ИВАНЦОВ: Према мом мишљењу јесте. Уопште не видим проблем у тренутној ситуацији. Становницима РС је на референдуму предложено само да одговоре на питање да ли сматрају да ли је 9. јануар њихов национални празник и да ли хоће да то буде и убудуће. Руководство РС је рекло да ће након референдума и добијања мишљења грађана потражити начин на који ће спровести одлуку Уставног суда. Постоји неколико могућности за рјешавање тог питања и не видим у чему је проблем, сукоб или конфликт.

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње из СДА, чији је лидер Бакир Изетбеговић и покренуо цијелу буру око Дана Републике, да су Ваше изјаве недопустиве и непримјерене и да дајете подршку властима РС да одрже референдум?

ИВАНЦОВ: Жао ми је што дају таква саопштења. Мој циљ није продубљивање овог конфликта, него да пронађемо варијанте рјешавања насталог проблема. О тој теми сам спреман разговарати са свим странама, укључујући и СДА.

* ГЛАС: Гдје видите излаз и како коментаришете пријетње да би могло доћи до ратних сукоба?

ИВАНЦОВ: Не видим разлога за сукоб. Не видим кршење Дејтонског споразума које би могло испровоцирати ратни конфликт. Ако погледамо изјаве амбасадора PIC-а, којима се нисмо придружили, види се да ни тамо нема ријечи о томе. Уставни суд треба да ради свој посао искључиво у оквиру закона и да обезбјеђује испуњавање законских прописа. Ниједан суд и ниједна судска или било која институција не може да води активности не узимајући у обзир тренутну унутрашњу ситуацију у земљи. Када се одлуке доносе, мора бити узета у обзир политичка ситуација у земљи.

* ГЛАС: Посљедња одлука Уставног суда у вези са референдумом донесена је прегласавањем судија једног конститутивног народа, а она у новембру прошле године прегласавањем чак два. Да ли се политика уселила у ту институцију?

ИВАНЦОВ: Разумијем о чему говорите, али не бих оцјењивао на који начин се гласало, ко је како гласао и из којих разлога. Желио бих да видим да судије, и то не само судије Уставног суда, раде независно и објективно. Што се тиче међународних судија у Уставном суду, то је неки атавизам. Разумијем да је то стварност и такав састав је био утврђен након Дејтонског споразума, али дошло је вријеме када би ова пракса требало да се измијени.

* ГЛАС: Шта ће бити након 25. септембра?

ИВАНЦОВ: Живот ће се вратити у нормални колосијек.

* ГЛАС: Да ли ће и на децембарском засједању Управног одбора PIC-а бити расправе о референдуму?

ИВАНЦОВ: Мислим да се томе даје превише пажње. То је питање БиХ, а не међународне заједнице. Нажалост, овдје се стварају додатне тензије. Локалним политичарима треба дати да сами рјешавају своја питања, а ако је потребно да им ми само помажемо.

* ГЛАС: Да ли високи представник и PIC треба да се састају толико често?

ИВАНЦОВ: Наш став је да је OHR требало одавно да буде затворен. Амбасадори који су акредитовани у БиХ могу да се састају и без OHR-а. OHR не би требало да утиче на ситуацију у земљи, нити да амбасадори PIC-а намећу рјешења и одлуке.

* ГЛАС: Предсједник РС Милорад Додик састаће се са руским предсједником Владимиром Путином. Појавиле су се спекулације да иде да тражи подршку за референдум?

ИВАНЦОВ: Колико знам, та посјета је договорена много прије и у то вријеме није било тако оштрих дискусија и разговора о референдуму. Циљ посјете је наставак сарадње коју имамо у континуитету сталног дијалога између предсједника Руске Федерације и предсједника РС. Теме би требало да буду сличне као и раније, а то су економска и трговинска сарадња. Али, увјерен сам да ће Додик упознати Путина са тренутном унутрашњополитичком ситуацијом у БиХ и да ће бити разговора и о ситуацији у региону.

Важна стабилност, а не утицај

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње да Русија преко предсједника РС покушава да шири утицај на овом подручју?

ИВАНЦОВ: Разговарамо и имамо контакте са свим државама региона. Те разговоре водимо не из разлога да утичемо на нешто, него је за нас прије свега важна стабилност у региону. Наши контакти су овдје прије свега усмјерени на билатералну сарадњу. Разговарамо и са руководством Србије, Хрватске и других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана