Пехар: ДФ генерише кризу

Срна
Пехар: ДФ генерише кризу

Мостар - Доктор политичких наука Дражен Пехар не очекује да ће ускоро доћи до формирања власти у Федерацији БиХ, јер, како каже, није смислено очекивати договор између странака чије се идеологије драстично разликују, прије свега ХДЗ-а и ДФ-а.

"Не вјерујем да ће ускоро или брзо доћи до договора о успостављању федералне власти. Није само ријеч о договору о 'министарским фотељама', већ о много дубљем неслагању и о много комплекснијем проблему", рекао је Пехар Срни.

Он сматра да је ДФ главни узрок проблема због свог потпуног занемаривања појма "конститутивних народа" и самим тим негирања значаја или важности колективно-етничког представљања у Федерацији.

Пехар је подсјетио да је међународна заједница, кроз "Петричеве амандмане" и Одлуку Уставног суда од 1. јула 2000. године, заправо дестабилизовала и закомпликовала односе у Федерацији.

"То се посебно јасно видјело кроз недавни проблем 'проналажења' потпредсједника Федерације из реда српског народа и кроз непотпуни састав Клуба Срба у Дому народа Парламента Федерације", нагласио је он.

Пехар каже да га не би изненадило да се за неколико мјесеци испостави да ДФ, заправо, намјерно генерише кризу у Федерацији.

"На тај начин би се отворио пут ка некој новој интервенцији високог представника, што је у складу са америчком политиком у БиХ и што ће, такође, највјероватније, додатно закомпликовати и дестабилизовати односе у Федерацији, а онда посредно и у БиХ", упозорио је Пехар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана