Павић: Дан независности БиХ је обичан радни дан у Српској

Срна
Павић: Дан независности БиХ је обичан радни дан у Српској

Бањалука - Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је данас у Бањалуци да је такозвани "дан независности БиХ", који се обиљежава сутра у Федерацији БиХ, обичан радни дан у Републици Српској, те да у његовом обиљежавању не треба учествовати.

"Ко сматра да треба, нека га обиљежава, а ми не треба да доприносимо томе", изјавио је Павић новинарима у Бањалуци, додајући да обиљежавање 25. новембра не доприноси заједничком животу, јер се поменути дан не обиљежава у пола БиХ.


Он је оцијенио да је стање у БиХ поражавајуће и нестабилно, јер двије године нема инвестиција.

"Без политичке воље на нивоу БиХ неће бити доласка страног и домаћег капитала у Српску и БиХ. Српској је због те нестабилности блокирано 750 милиона КМ који би засигурно осјетили и грађани и предузећа", нагласио је Павић.

Лидер ДНС-а позвао је власти на нивоу БиХ да у том смјеру покажу одговорност до наредних општих избора.

Павић: Спустити тензије и радити на договору

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је већина у Народној скупштини Републике Српске стабилна и да с тим у вези нема никаквих проблема, те да у наредном периоду треба радити на спуштању тензија, постизању консензуса, поштовању закона, Устава и изборне воље грађана.
Он је истакао да институције у Српској функционишу нормално и да оно што опозиција ради није огледало парламента Српске, већ опозиције.

Павић је изјавио новинарима у Бањалуци да је на данашњој сједници Предсједништва ДНС-а разматран опозициони приједлог споразума о принципима политичког дјеловања у Републици Српској и БиХ, као и закључак са посљедњег састанка лидера владајућих партија и опозиције о формирању Комисије за израду споразума о међусобним односима политичких субјеката у Српској.

"Представник ДНС-а у тој комисији је Слободан Наградић, а споразум који је понудила опозиција није у глобалу прихватљив, јер се њиме дерогира дио институција Српске. Имали бисмо паралелне институције, а наш је став да се сва питања из тог приједлога опозиције треба да рјешавају институционално", нагласио је Павић.

Он је након сједнице Предсједништва странке рекао да је план ДНС-а да се до избора и кампање ова странка што више приближи грађанима.

"Према истраживањима јавног мњења, ДНС је одмах иза СДС-а по подршци и надамо се да ће та подршка расти", рекао је Павић.

Он је додао да су данас изабрана два потпредсједника странке - Марко Аћић, који ће бити задужен за подручје ФБиХ, и Драгомир Јовичић задужен за организациона питања у Српској.

"Именовали смо и Политички савјет на чијем је челу професор Миле Дмичић, а основали смо и Политичку академију ДНС-а јер сматрамо да су образовање и знање услови за обављање било које функције", појаснио је Павић.

Лидер ДНС-а је навео да су на сједници Предсједништва обављене припреме за сједницу Главног одбора странке, која би требало да буде одржана 9. децембра.

Павић је рекао да ДНС неће покретати процедуру за смјену потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, како су објавили поједини медији.

Према његовим ријечима, органи ДНС-а ће одлучивати о томе ако "неко други затражи Стевандићеву смјену".

Коментаришући информације о наводним физичким обрачунама у редовима ДНС-а у Приједору и шире, Павић је рекао да је то тешка лаж, као и његова наводна неслагања са замјеником предсједника ДНС-а Недељком Чубриловићем.

"То пласирају они којима смета раст повјерења грађана у ДНС, који је евидентан", поручио је Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана