Павић: Београд се брани у Бањалуци

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Београд се брани у Бањалуци и мора јасно да каже да ће сваки став из Републике Српске да буде подржан, рекао је данас политиколог Александар Павић.

Павић је рекао да би Србија унапријед требало да подржи све кораке које је Република Српска спремна да предузме уколико буде донесена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН и Суд БиХ осуди предсједника Република Српске Милорада Додика.

"Мора јасно да се каже да ће сваки став из Републике Српске да буде подржан. Неће им бити свеједно ако постоји један српски фронт, јединствен српски одговор. Нека Запад буде спреман на то и можда ће неко проценити да, ипак, сада нису спремни за коначни обрачун са свим Србима", рекао је Павић на трибини "Процес против предсједника Српске као крај БиХ" у Београду.

Он је нагласио да је Западу у вријеме потписивања Дејтонског мировног споразума одговарао мир у БиХ да би перфидно отворио фронт на Косову и Метохији, а да је онда процијенио да му је интерес да укине Републику Српску, ако не суштински, онда да она остане у форми љуштуре.

"Чиста је провокација наметање Кристијана Шмита. Знало се да то Република Српска и Русија неће прихватити, али можда их је изненадила Кина", рекао је Павић.

Павић је нагласио да је руководство Републике Српске врло свјесно гдје припада, али да је проблем у ставу Србије.

"Послије јучерашњих дешавања у Савету Европе и јасне поруке о поглављу 35, све је јасно.
Одлуке велике чекају Бањалуку. Она је за њих спремна, али чекају и Београд. Мора да се зна да Срби говоре истим гласом, да ће уследити јединствен српски одговор", истакао је Павић.

Професор безбједности Предраг Ћеранић изјавио је да су прилике на Балкану увијек зависиле од односа великих сила, односно геополитичких прилика и да Србији и Републици Српској није нимало лако да се изборе са тешким историјским насљеђем.

"Предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик то знају и против западних центара моћи супротстављају се различитим стилом, са намјером да Србија и Српска издрже, да се српска државност сачува", указао је Ћеранић.

Он је нагласио да су се државници од политичара одувијек разликовали по томе што су први умјели да читају геополитичке поруке и да руковођени њима управљају својим политикама, те да у том контексту треба посматрати и најновије ударе на предсједника Српске.

"Покушали су да га склоне уличним ударима, затим оспоравањем изборних резултата, а сада показују голу силу и неправду кроз судске, односно политичке процесе, и наметањем закона у најосјетљивијој друштвеној области - изборима, јер циљ је - склони суверенисте, а на власт доведи `наше`", поручио је Ћеранић.

Публициста Ђуро Билбија сматра да Република Српска треба да прогласи своју дејтонску самосталност у оквиру дејтонске БиХ "можда са ороченом задршком враћања две, три надлежности које су јој отете".

"Можда и са понудом декларације о суверенитету БиХ коју је најавио Милорад Додик", рекао је Билбија.

Он је указао да би се потом, ако све буде ишло по очекивањима, могло ићи на раздруживање, а да би даље потезе требало координисати са Београдом и пријатељским земљама.

Сажеци данашње трибине биће публиковани, а биће приложени и радови професора Ненада Кецмановића и Дарка Танасковића, као и бившег дипломате Владислава Јовановића, који су оправдано изостали. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана