Папа Фрањо: Никад више рат, стварати мир

Агенције
Папа Фрањо: Никад више рат, стварати мир

САРАЈЕВО - Више од 70.000 вјерника окупило се данас на Кошеву како би дочекали папу Фрању који је данас предводио еухаристијско славље.

Иначе, олтар на стадиону Кошево, којем је папа приступио, израђен је у Томиславграду и то посебно за ову прилику, а звоно од 320 килограма, изливено у Хрватској, означило је почетак мисе.
Папа Фрањо је у почетку благословио олтар, пољубио га и окадио. Затим је услиједила молитва коју је дијелом изговарао и папа.

Свети Отац је потом заузео своје мјесто на столици која је иначе за ову прилику посебно израђена у Завидовићима.

 

Вјерници су пјевали "Алелуја" те је на олтару настављено читање еванђеља.

Папа Фрањо је затим благословио народ на стадиону ''Кошеву'' Светим јеванђељем те је услиједила његова проповијед.

"Никад више рат", поручо је папа Фрањо у проповиједи служећи свету мису на отвореном.

"Благо миротворцима", подсјетио је Папа на ријечи Исуса Христа, које су, додао је, увијек вриједан позив.

"Стварати мир, својеврсно је умијеће. Блажени су они који сију мир. Управо они ће се звати синовима Божијим. Мир је дјело правде. Нови завјет нас учи како је савршено дјело правде: љубити ближњега свога као себе саме. Истинска би праведност била - чинити особи, народу, све оно што бих волио да се чини мени и мом народу", рекао је Свети Отац.

Он је позвао на праштање, на осјећаје који људима помажу да тамо гдје живе, постану - умјетници у стварању мира.

"Али, мир је Дар Божији, не у тако магијском смислу, већ управо у овоме. 'Он, Христ, својим присуством може утиснути у наша срца такве осјећаје'. Само ако се помири с Богом, човјек постаје стварни миротворац", поручио је папа Фрањо.

Папа Фрањо је молио за милост свима, залагање за праведност, за стварање мира а не рата и неслоге.

"Једино то нас чини срећним и блаженим", поручио је.

Затим су поједини вјерници упутили своје молитве на олтару, а Свети отац је закључио појединачна обраћања.

Након тога почело је еухаристијско славље с папом Фрањом те његово даривање.

Кардинал Винко Пуљић се захвалио папи Фрањи на доласку.

"Најсрдачније вас поздрављам, с вашом молитвом ујединили сте наше молитве, не само нас на овом стадиону, него и свих који нас прате путем медија. Увјерен са да се нису молили само католици него и припадници осталих вјероисповјести", поручио је Пуљић, преноси Кlix.

 

Посјета папе Фрање - промоција толеранције

 

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо допутовао је у државну и пасторалну посјету БиХ.

На Међународном аеродрому Сарајево добродошлицу су му пожељели хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и апостолски нунциј у БиХ Луиђи Пецуто.

У делегацији за дочек били су и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, министар одбране БиХ Марина Пендеш, министар безбједности БиХ Драган Мектић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Анто Јелеч, амбасадор БиХ у Ватикану Славица Карачић, предсједник и премијер Федерације БиХ Маринко Чавара и Фадил Новалић.

На дочеку папе на аеродрому био је и војник са заставом и јединица Оружаних снага БиХ, као и 144 младих у народним ношњама из цијеле БиХ.

Папа Фрањо посјету Сарајеву почео је сусретом са члановима Предсједништва БиХ.

На црвеном тепиху испред зграде Предсједништва БиХ дочекали су чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролини, надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, апостолски нунциј у БиХ Луиђи Пецуто.

 

Протоколарни сусрет са представницима највиших нивоа власти почео је интонирањем химни Ватикана и БиХ, поздравом застави, представљањем делегација БиХ и Ватикана, а извршена је и смотра почасне јединице Оружаних снага БиХ.

Папа Фрањо дочекан је испред зграде Предсједништва БиХ уз највише почасти и током сусрета са државним врхон нагласио да је радостан што је у граду град "који је много пропатио у крвавим сукобима", али који је поново постао мјесто дијалога и суживота.

"У овој земљи мир и слога међу Хрватима, Србима и Бошњацима те подстицаји којима се то негује и срдачни односи, имају важност која сеже ван граница БиХ. Овоме се даје свједочанство цијелом свијету да је сарадња међу религијама итекако могућа, како плурализам може подстакнут и рјешавање најдубљих проблема и како се најдубље ране могу зацијелити заједничким ходом", рекао је папа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је након сусрета са папом Фрањом да је његова посјета од великог значаја за БиХ.

 

Папа Фрањо са члановима Предсједништва БиХ

"Ово је мјесто спајања и раздвајања Европе и Азије, Истока и Запада. Мјесто сусрета духовних струја од важног утиецаја, мјесто које се кроз историју обликовало у разноврсности цивилизацијских, културних и политичких утјицаја и крупних историјских превирања", рекао је Иванић.

Додао је да БиХ чини јединствени културни и политички простор.

"Овдје су људи вијековима живјели заједно у свим различитостима католичанства, православља, ислама, јудаизма и других мањинских традиција", истакао је Иванић.

Папа Фрањо је потом испред зграде Предсједништва БиХ пустио голубове као симболичан гест мира и благослова за народе који живе у БиХ.

Потом се упутио "папамобилом" на сарајевски стадион на Кошеву, гдје je служиo мису у присуству великог броја ходочасника.

На улазу у стадион папу је поздравио градоначелник Сарајева Иво Комшић и уручио му кључ града.

 

За 13.15 часова предвиђен је састанак и ручак папе са бискупима у Апостолској нунцијатури, а папа ће се у 16.20 часова у катедрали Срца Исусова сусрести са свештенством и одржати им пригодан говор.

Програмом посјете за 17.30 часова у Фрањевачком међународном студентском центру планиран је екуменски и међурелигијски сусрет папе Фрање са око 300 представника православне, исламске, јеврејске и католичке заједнице у БиХ, а пригодне поздраве упутиће му Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије, кардинал Пуљић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, те предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

У 18.30 часова папа би требало да се у Надбискупском центру за пасторал младих "Јован Павле Други" сусретне са младима, након чега у 20.00 часова слиједи његов одлазак на сарајевски аеродром гдје ће бити уприличена кратка опроштајна свечаност и повратак у Ватикан.

Непосредно уочи доласка у БиХ поглавар Римокатоличке цркве поручио је да стиже у Сарајево да "уз Божију помоћ утврди вјернике католике у вјери, да искаже подршку екуменском и међурелигијском дијалогу и да све охрабри за миран живот у БиХ".

"Позивам вас да ми се придружите у молитви да ово апостолско путовање донесе плодове за хришћанску заједницу и за цијело друштво", наводи се у папиној видео-поруци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана