Papa Franjo: Nikad više rat, stvarati mir

Agencije
Papa Franjo: Nikad više rat, stvarati mir

SARAJEVO - Više od 70.000 vjernika okupilo se danas na Koševu kako bi dočekali papu Franju koji je danas predvodio euharistijsko slavlje.

Inače, oltar na stadionu Koševo, kojem je papa pristupio, izrađen je u Tomislavgradu i to posebno za ovu priliku, a zvono od 320 kilograma, izliveno u Hrvatskoj, označilo je početak mise.
Papa Franjo je u početku blagoslovio oltar, poljubio ga i okadio. Zatim je uslijedila molitva koju je dijelom izgovarao i papa.

Sveti Otac je potom zauzeo svoje mjesto na stolici koja je inače za ovu priliku posebno izrađena u Zavidovićima.

 

Vjernici su pjevali "Aleluja" te je na oltaru nastavljeno čitanje evanđelja.

Papa Franjo je zatim blagoslovio narod na stadionu ''Koševu'' Svetim jevanđeljem te je uslijedila njegova propovijed.

"Nikad više rat", poručo je papa Franjo u propovijedi služeći svetu misu na otvorenom.

"Blago mirotvorcima", podsjetio je Papa na riječi Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvijek vrijedan poziv.

"Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir. Upravo oni će se zvati sinovima Božijim. Mir je djelo pravde. Novi zavjet nas uči kako je savršeno djelo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe same. Istinska bi pravednost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih volio da se čini meni i mom narodu", rekao je Sveti Otac.

On je pozvao na praštanje, na osjećaje koji ljudima pomažu da tamo gdje žive, postanu - umjetnici u stvaranju mira.

"Ali, mir je Dar Božiji, ne u tako magijskom smislu, već upravo u ovome. 'On, Hrist, svojim prisustvom može utisnuti u naša srca takve osjećaje'. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje stvarni mirotvorac", poručio je papa Franjo.

Papa Franjo je molio za milost svima, zalaganje za pravednost, za stvaranje mira a ne rata i nesloge.

"Jedino to nas čini srećnim i blaženim", poručio je.

Zatim su pojedini vjernici uputili svoje molitve na oltaru, a Sveti otac je zaključio pojedinačna obraćanja.

Nakon toga počelo je euharistijsko slavlje s papom Franjom te njegovo darivanje.

Kardinal Vinko Puljić se zahvalio papi Franji na dolasku.

"Najsrdačnije vas pozdravljam, s vašom molitvom ujedinili ste naše molitve, ne samo nas na ovom stadionu, nego i svih koji nas prate putem medija. Uvjeren sa da se nisu molili samo katolici nego i pripadnici ostalih vjeroispovjesti", poručio je Puljić, prenosi Klix.

 

Posjeta pape Franje - promocija tolerancije

 

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo doputovao je u državnu i pastoralnu posjetu BiH.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dobrodošlicu su mu poželjeli hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

U delegaciji za doček bili su i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar odbrane BiH Marina Pendeš, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik i premijer Federacije BiH Marinko Čavara i Fadil Novalić.

Na dočeku pape na aerodromu bio je i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH, kao i 144 mladih u narodnim nošnjama iz cijele BiH.

Papa Franjo posjetu Sarajevu počeo je susretom sa članovima Predsjedništva BiH.

Na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekali su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolini, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

 

Protokolarni susret sa predstavnicima najviših nivoa vlasti počeo je intoniranjem himni Vatikana i BiH, pozdravom zastavi, predstavljanjem delegacija BiH i Vatikana, a izvršena je i smotra počasne jedinice Oružanih snaga BiH.

Papa Franjo dočekan je ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše počasti i tokom susreta sa državnim vrhon naglasio da je radostan što je u gradu grad "koji je mnogo propatio u krvavim sukobima", ali koji je ponovo postao mjesto dijaloga i suživota.

"U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te podsticaji kojima se to neguje i srdačni odnosi, imaju važnost koja seže van granica BiH. Ovome se daje svjedočanstvo cijelom svijetu da je saradnja među religijama itekako moguća, kako pluralizam može podstaknut i rješavanje najdubljih problema i kako se najdublje rane mogu zacijeliti zajedničkim hodom", rekao je papa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je nakon susreta sa papom Franjom da je njegova posjeta od velikog značaja za BiH.

 

Papa Franjo sa članovima Predsjedništva BiH

"Ovo je mjesto spajanja i razdvajanja Evrope i Azije, Istoka i Zapada. Mjesto susreta duhovnih struja od važnog utiecaja, mjesto koje se kroz istoriju oblikovalo u raznovrsnosti civilizacijskih, kulturnih i političkih utjicaja i krupnih istorijskih previranja", rekao je Ivanić.

Dodao je da BiH čini jedinstveni kulturni i politički prostor.

"Ovdje su ljudi vijekovima živjeli zajedno u svim različitostima katoličanstva, pravoslavlja, islama, judaizma i drugih manjinskih tradicija", istakao je Ivanić.

Papa Franjo je potom ispred zgrade Predsjedništva BiH pustio golubove kao simboličan gest mira i blagoslova za narode koji žive u BiH.

Potom se uputio "papamobilom" na sarajevski stadion na Koševu, gdje je služio misu u prisustvu velikog broja hodočasnika.

Na ulazu u stadion papu je pozdravio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i uručio mu ključ grada.

 

Za 13.15 časova predviđen je sastanak i ručak pape sa biskupima u Apostolskoj nuncijaturi, a papa će se u 16.20 časova u katedrali Srca Isusova susresti sa sveštenstvom i održati im prigodan govor.

Programom posjete za 17.30 časova u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru planiran je ekumenski i međureligijski susret pape Franje sa oko 300 predstavnika pravoslavne, islamske, jevrejske i katoličke zajednice u BiH, a prigodne pozdrave uputiće mu Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, kardinal Puljić, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

U 18.30 časova papa bi trebalo da se u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih "Jovan Pavle Drugi" susretne sa mladima, nakon čega u 20.00 časova slijedi njegov odlazak na sarajevski aerodrom gdje će biti upriličena kratka oproštajna svečanost i povratak u Vatikan.

Neposredno uoči dolaska u BiH poglavar Rimokatoličke crkve poručio je da stiže u Sarajevo da "uz Božiju pomoć utvrdi vjernike katolike u vjeri, da iskaže podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu i da sve ohrabri za miran život u BiH".

"Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi da ovo apostolsko putovanje donese plodove za hrišćansku zajednicu i za cijelo društvo", navodi se u papinoj video-poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana