Отворен пут преко превоја Чемерно

М. Чигоја
Отворен пут преко превоја Чемерно

Чемерно - Превој Чемерно један је од кључних комуникацијских пројеката у РС који рјешава готово стогодишњи проблем комуникације Херцеговине са осталим дијелом РС и даље према Србији.

Рекао је то јуче предсједник РС Милорад Додик након свечаног отварања  новоизграђене трасе пута преко превоја Чемерно на магистралном путу Фоча - Гацко.

- Овдје смо уложили 72 милиона марака из Развојног програма РС плус 15 милиона које је уложио извођач радова Интеграл инжењеринг. Могу само да изразим задовољство урађеним и захвалност извођачу радова - рекао је Додик.

Он је нагласио да је још Аустроугарска покушавала да ријеши проблем и да у томе није успјела.

- Такође бивша Југославија и Титов режим три пута су покушавали да освоје овај тунел и нису успјели. То је допало нашој генерацији и на то смо веома поносни шта год ко о томе мислио - рекао је Додик.

Он је истакао да ово дан за понос у РС.

- Показали смо нашу способност да обезбиједимо новац и направимо један овакав пројекат - казао је Додик и додао да је о самом значају који пројекат има за Херцеговину сувишно причати.

У оквиру градитељског подухвата који је почео у септембру 2008. године, урађен је најдужи тунел у БиХ, дуг 2.109 метара, краћи тунел, неколико малих мостова, те вијадукт, дужине 409 метара и висине 40 метара.

Висинска разлика између почетне и завршне тачке изградње ове дионице износи 314 метара, а укупна дужина изграђених армирано-бетонских потпорних зидова различитих висина је 1.605 метара.

Радови на новој траси пута требало је да буду завршени у новембру 2011. године, али су пролонгирани због сложеног геолошког састава земљишта, појаве клизишта и утицаја подземних вода. Финансијска конструкција увећана је за 15 милиона КМ и иде на терет извођача радова фирме Интеграл инжењеринг који је обавезан да у наредне двије године да гаранције за пут.

Инвеститор за пројекат трајног рјешења клизишта Чемерно на магистралном путу Гацко – Фоча је ЈП "Путеви Републике Српске", а главни пројектант Урбанистички завод Републике Српске.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана