Осман Мехмедагић Осмица би без дипломе да обнови мандат

ATV
Осман Мехмедагић Осмица би без дипломе да обнови мандат

У Сарајеву је почела грчевита борба да се Осман Мехмедагић Осмица, по сваку цијену, задржи на позицији првог човјека Обавјештајно-безбједносне агенције.

СДА ризикује и да тек формирана БХ власт уђе у политичку кризу. Закочили су именовање Дарка Ћулума, како би Мехмедагић и поред бројних афера прислушкивања српских званичника и обавјештајног рата са Хрватима, без дипломе обновио мандат. 

Сарајевски план неће проћи баш лако, јер у БиХ постоје и друга два народа која се питају за кадровска рјешења, поручује српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик.

“Хрвати имају своје примједбе везано за досадашњи рад, имамо своје примједбе, потпуно смо незадовољни досадашњим директором који је био горе, није био у функцији републичких интереса и није само довољно да имате горе некога из Републике Српске, а у суштини ради против Републике Српске, а знате да је ОБА пратила званичнике из Републике Српске и Србије оперативно на извршном нивоу и да то кадрови, Срби то уопште нису спречавали”, истакао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

СДА-ова Бисера Турковић је само дан прије одржавања сједнице Савјета министара, на чијем дневном реду је требало да се нађе именовање Дарка Ћулума, као приједлог министра безбједности, најавила скидање те тачке. Бошњаци траже да именовање директора СИПА-е иде у пакету са именовањем директора ОБА-е, чија процедура није ни почела.

“Госпођа Турковић није тражила персонално да се то скине са дневног реда, то је био заједнички захтјев свих министара из реда бошњачког народа, господин Ћулум је у процедури, као и нека друга имена и о њему ће се расправљати када се стекну политички услови”, рекао је Фахрудин Радончић, министар безбједности у Савјету министара.

Нова политичка уцјењивања, све више личе и на она са именовањем министра за људска права и избјеглице. БиХ је поново пред уцјеном, јер се вежу двије ствари - једна која је завршена и она која није ни започета, поручују у СНСД-у. Осману Мехмедагићу, прошле године, поништена је и диплома бањалучког Универзитета за пословне студије. Недуго затим Осмица је извукао кеца из рукава и похвалио се травничком Правном дипломом. Ни у странци која га предлаже не могу да похватају сва Мехмедагићева академска звања.     

“Не знам какве све дипломе има господин Мехмедагић, али знам да је професионалац и да очито добро ради свој посао”, нагласио је Асим Сарајлић, делегат у бошњачком Клубу ДН ПС БиХ (СДА)

“Садашњи директор коме је истекао мандат, не задовољава формалне услове с обзиром да му је поништена диплома, као формални услов за то мјесто”, рекла је Душанка Мајкић, делегат у српском Клубу у ДН ПС БиХ.

Сједница Савјета министара је заказана за четвртак, али по свему судећи на њој се неће расправљати о именовању директора СИПА-е. Тек за петнаест дана биће јасније да ли ће кандидат из Републике Српске, без уцјена и са завршеном процедуром бити именован или БиХ креће у нову политичку кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана