Орић заклао судију, двојици заробљених пресудио мецима

Жељка Домазет
Орић заклао судију, двојици заробљених пресудио мецима

Сарајево - Ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић директни је извршилац убиства тројице заробљених Срба у сребреничким селима, једног је заклао, другог покосио рафалом, док је у трећег пуцао из пиштоља, изјавио је јуче на почетку суђења Орићу тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић.

Орић и његов ратни тјелохранитељ Сабахудин Мухић оптужени су за ратни злочин, односно убиство тројице српских заробљеника 1992. године.

Јањић је казао да је заробљени судија сребреничког суда Слободан Илић 12. јуна 1992. године доведен до куће Драгана Ракића у селу Залазје гдје га је Орић ударио ногом у врат и потом му цијело сјечиво ножа забио у врат. Након тога га је поново ударио ногом у главу и Илић је преминуо.

Тужилац је казао да су Орић и Мухић у другој половини 1992. године у селу Лолићи у близини куће Асима Мехића убили Милутина Милошевића.

- Милошевић је доведен везан, а Орић га је тукао ногама по стомаку. Након тога је испалио рафал у њега, а потом је рафал у Милошевића испалио и Мухић, након чега је наступила смрт - казао је Јањић.

Исти тандем, према ријечима тужиоца, злочин је починио и у децембру 1992. у селу Куњерац.

- У близини резервоара убили су Митра Савића. Орић му је ударио шамар и потом из пиштоља пуцао у њега, а Мухић је онда у Савића испуцао рафал - рекао је Јањић.

Нагласио је да су убијени имали статус ратних заробљеника, да су предали оружје и били под влашћу Територијалне одбране Сребренице.

- Убијени су били у подређеном положају и без било каквог права и могућности да се бране - констатовао је Јањић.

Наредно рочиште заказано је за 16. фебруар, а Јањић је најавио да ће путем видео-линка саслушати једног свједока чему се успротивила одбрана.

- Међу свједоцима биће саслушани и очевици, учесници догађаја и чланови породица убијених - казао је Јањић.

Тужилаштво је затражило да Орићу и Мухићу буду продужене мјере забране и забрањено кретање изван ФБиХ, а томе се успротивила одбрана истичући да за тим нема потребе.

Одбрана је истакла и да тужилаштво није имало ниједан доказ.

- Тужилаштву се очигледно журило, истрага је трајала мјесец и завршена је брзином свјетлости као да се ради о шумској крађи - рекла је Лејла Човић која брани Орића.

Почетку суђења присуствовали су чланови породица убијених Срба са подручја Сребренице и Братунца. Породице српских жртава су се, за разлику од бошњачких које су се такође окупиле, и испред зграде Суда и у судници понашали достојанствено и без икаквих непромишљених реакција.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић казао је да ће одбрана развлачити суђење и вршити притиске на свједоке да би оптужени избјегли казне.

- Долазићемо на суђење. У Подрињу је страдало више од 3.000 људи у нападима под Орићевим вођством и инсистираћемо да буду процесуирани одговорни и за те злочине - каже Грујичић.

Побијени су и скоро сви чланови породице Радмиле Николић-Милошевић.

- Из моје куће је на Божић убијено троје, а касније још десеторо рођака. Мужа су ми измасакрирали. Стрица Милутина је везаног на најсвирепији начин мучио и убио лично Орић - рекла је Николић-Милошевић.

Анђа Ђукановић очекује да буде пронађен њен супруг који је нестао на Божић 1993. године.

- Очекујем да Орића и његове сараднике казне због злочина над 40 људи који су поклани у Кравици, који су пронађени без руку, ногу, глава, очију - рекла је Ђукановићева.

Пољупци за Орића и злочини у самоодбрани

Чланови бошњачких удружења дочекали су Насера Орића испред Суда БиХ аплаузом и пољупцима. Љубили су и Орићевог адвоката говорећи да су сигурни да ће га одбранити.

Предсједник Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" Мунира Субашић поручила је да неће бити дозвољено да свједоче лажни свједоци. Истакла је да је било и злочина над Србима, али да су они направљени у самоодбрани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана