Оптужене притишћу само због трагања за несталим Бошњацима

Горан Маунага
Оптужене притишћу само због трагања за несталим Бошњацима

Бањалука - Тужилаштво БиХ не поступа на исти начин када је у питању проналажење несталих бошњачких и српских жртава у протеклом рату, јер инсистира на томе да само осумњичени или оптужени припадници српског народа дају податке о мјестима на којима се налазе масовне гробнице.

Тврде то представници удружења, организација и установа које раде на проналаску несталих из РС и појашњавају да у Тужилаштву осумњиченим и оптуженим Србима пријете разним казнама, подизањем оптужница или им нуде споразуме о признању кривице како би дали информације о гробницама са тијелима убијених Бошњака. У удружењима наглашавају да ту не би било ништа спорно да се такве методе примјењују и на осумњичене и оптужене припаднике бошњачког народа када се ради о тражењу несталих Срба, али то није случај.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић каже да је на тај начин пронађено више од 4.000 тијела несталих Бошњака.

- Такав начин рада никада није примјењиван на Бошњаке и таквим методом рада Тужилаштва, OHR-а, EUFOR-а и SFOR-а није пронађено ниједно тијело српских жртава. Осим тога, жалило нам се доста Срба од којих су уцјенама, пријетњама и притиском покушали да извуку информацију о масовним гробницама, чак и када о томе ништа нису знали - каже Митровић.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана