Општине и градови дугују 353 милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Општине и градови дугују 353 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Укупна задуженост општина и градова у Српској на крају априла износила је 352,82 милиона марака, што је за скоро 50 милиона марака више у односу на исти период годину раније.

У Министарству финансија РС казали су да је укупан дуг локалних заједница на крају априла 2019. године износио 306, 46 милиона КМ.

- Највећи проценат задужености у односу на редовне приходе остварене у претходној фискалној години имају Соколац, Билећа, Језеро, Козарска Дубица и Ново Горажде - казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија.

Додали су да од 64 локалне заједнице у Српској само четири општине немају задужења и то Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар и Рудо.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да тренутни дуг ове локалне заједнице износи око осам милиона марака те да су, углавном, за кредитима посезали због реализације капиталних пројеката.

- Имамо потребу да се још задужимо за 1,50 милиона марака да бисмо ријешили ситуацију у вези са комуналним предузећем. Да се није десила ова пандемија, ми бисмо на вријеме измиривали све обавезе. Међутим, каснимо са исплатом рате по основу кредита, али то ћемо ријешити већ идуће седмице. Приходи у општини значајно су срозани за март, април и мај. Под знаком питања је ликвидност општине, јер су приходи пали за 40 одсто, односно 240.000 мањи су приходи у буџету за април и мај у односу на исти период прошле године - рекао је Бјелица и додао да не би имали проблема по основу сервисирања обавеза да јавно предузеће “Шуме РС” редовно исплаћује накнаду према овој, али и осталим локалним заједницама у Српској.

Начелница Језера Снежана Ружичић истиче да се ова локална заједница морала задуживати да би поспремила све оно што је претходна власт оставила иза себе.

- Оставили су иза себе два буџета у минусу. Општина се због тога одлучила на кредитно задужење, јер смо једино на тај начин могли да платимо све судске накнаде које су стигле на наплату. Ријеч је углавном о дуговањима из ранијег периода, прије 2016. године. Претходна власт се много недомаћински понашала. Финансијско стање је тешко и несолвентност буџета је и те како присутна. Са кредитом смо затворили око 70 одсто дуговања. Међутим, дугови који сада стижу на наплату стварају нам блокаде у функционисању - навела је Ружичићева и додала да је пандемија вируса корона додатно погоршала ситуацију. Нагласила је да су чак посегнули и за мораторијумом на отплату кредита који су понудиле банке због пандемије. Општина Језеро посегнуће за новим кредитом у наредном периоду у износу од 850.000 марака.

Иницијатива

Савез општина и градова у Српској најавио је да ће упутити иницијативу Влади Српске да донесе одлуку да степен задужености локалних заједница помјери са садашњих 18 на 25 одсто.

- Велики број општина и градова подржава ту идеју, јер у овој кризи која нас је погодила једино на тај начин могу обезбиједити додатни новац - рекао је предсједник Савеза општина и градова Љубиша Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана