Opštine i gradovi duguju 353 miliona KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Opštine i gradovi duguju 353 miliona KM

BANjALUKA - Ukupna zaduženost opština i gradova u Srpskoj na kraju aprila iznosila je 352,82 miliona maraka, što je za skoro 50 miliona maraka više u odnosu na isti period godinu ranije.

U Ministarstvu finansija RS kazali su da je ukupan dug lokalnih zajednica na kraju aprila 2019. godine iznosio 306, 46 miliona KM.

- Najveći procenat zaduženosti u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini imaju Sokolac, Bileća, Jezero, Kozarska Dubica i Novo Goražde - kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija.

Dodali su da od 64 lokalne zajednice u Srpskoj samo četiri opštine nemaju zaduženja i to Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar i Rudo.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da trenutni dug ove lokalne zajednice iznosi oko osam miliona maraka te da su, uglavnom, za kreditima posezali zbog realizacije kapitalnih projekata.

- Imamo potrebu da se još zadužimo za 1,50 miliona maraka da bismo riješili situaciju u vezi sa komunalnim preduzećem. Da se nije desila ova pandemija, mi bismo na vrijeme izmirivali sve obaveze. Međutim, kasnimo sa isplatom rate po osnovu kredita, ali to ćemo riješiti već iduće sedmice. Prihodi u opštini značajno su srozani za mart, april i maj. Pod znakom pitanja je likvidnost opštine, jer su prihodi pali za 40 odsto, odnosno 240.000 manji su prihodi u budžetu za april i maj u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Bjelica i dodao da ne bi imali problema po osnovu servisiranja obaveza da javno preduzeće “Šume RS” redovno isplaćuje naknadu prema ovoj, ali i ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić ističe da se ova lokalna zajednica morala zaduživati da bi pospremila sve ono što je prethodna vlast ostavila iza sebe.

- Ostavili su iza sebe dva budžeta u minusu. Opština se zbog toga odlučila na kreditno zaduženje, jer smo jedino na taj način mogli da platimo sve sudske naknade koje su stigle na naplatu. Riječ je uglavnom o dugovanjima iz ranijeg perioda, prije 2016. godine. Prethodna vlast se mnogo nedomaćinski ponašala. Finansijsko stanje je teško i nesolventnost budžeta je i te kako prisutna. Sa kreditom smo zatvorili oko 70 odsto dugovanja. Međutim, dugovi koji sada stižu na naplatu stvaraju nam blokade u funkcionisanju - navela je Ružičićeva i dodala da je pandemija virusa korona dodatno pogoršala situaciju. Naglasila je da su čak posegnuli i za moratorijumom na otplatu kredita koji su ponudile banke zbog pandemije. Opština Jezero posegnuće za novim kreditom u narednom periodu u iznosu od 850.000 maraka.

Inicijativa

Savez opština i gradova u Srpskoj najavio je da će uputiti inicijativu Vladi Srpske da donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa sadašnjih 18 na 25 odsto.

- Veliki broj opština i gradova podržava tu ideju, jer u ovoj krizi koja nas je pogodila jedino na taj način mogu obezbijediti dodatni novac - rekao je predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana