Опозиција: Кредит уз кршење Устава Влада: Циљ колапс и изазивање немира

Свјетлана Шурлан
Опозиција: Кредит уз кршење Устава Влада: Циљ колапс и изазивање немира

Бањалука - Представници странака окупљених у Савезу за промјене поднијели су јуче кривичну пријаву Окружном тужилаштву Бањалука против премијера РС Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије, тврдећи да су Српску неуставно задужили за 300 милиона долара.

Цвијановићева је на пријаву одговорила да је опозиција у Српској лакрдијашка дружина, која опструише све што може да буде добро за РС, док су из Министарства финансија поручили да је то пријава против грађана РС, јер је кредит због њих и подигнут.

Предсједник НДП-а и посланик у Народној скупштини РС Драган Чавић рекао је да су кривичну пријаву потписала 33 посланика опозиције у парламенту РС.

- Кривична пријава се односи на неуставно доношење одлуке о кредитном задужењу РС од 300 милиона долара. Будући да је Устав експлицитан да кредитно задужење може да врши само Народна скупштина и нико други у њено име, ми смо исцрпили све правне и демократске могућности да се боримо против неуставности и незаконитости које се спроводе у режији Владе РС - рекао је Чавић.

Он каже да постоји основана сумња да су прекршена најмање два члана Кривичног закона.

- Инсистирамо на томе да се ово рашчисти, јер је крајње неморално и опасно да Влада РС на овај начин доноси одлуке о задужењу, које неће враћати они лично, него сви грађани - казао је Чавић.

Предсједник Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица рекао је да му није јасно зашто Влада иде у правцу задужења и шта им је мотив.

- Једино што смо могли је да поднесемо кривичну пријаву и заштитимо узурпацију институција РС - рекао је Говедарица и додао да очекује да ће бити подигнута оптужница против лица која не поштују Устав РС.

Посланик ПДП-а Милан Шврака је казао да РС није задужена за 3.000 него за 300 милиона долара мимо парламента и да је сигуран да ће правосуђе урадити свој дио посла.

Цвијановићева каже да опозиција има право да ради шта год мисли да треба, али да су у овом случају повукли погрешан потез.

- Они овим настављају да опструишу све што је добро и своје фрустрације лијече чак и на тај начин - нагласила је Цвијановићева.

Министарство финансија РС саопштило је да је кривична пријава коју је поднио Савез за промјене још један у низу неуспјешних покушаја опозиције да блокира Српску.

- Не ради се о пријави против Цвијановићеве и Тегелтије, већ против грађана РС. Ово је усмјерено против пензионера и покушаја да пензиони систем буде уведен у трезорски систем РС. Овим поступцима се угрожавају пољопривредни произвођачи, борачке категорије, запослени у јавном сектору, корисници социјалних права и сви други корисници буџета. Обај поступак је врхунац вишемјесечне активности опозиције и појединих представника међународне заједнице да финансијски блокирају РС и да на тај начин изазову немире - наводи Министарство финансија.

У овом Владином ресору тврде да су представници међународне заједнице обећали опозицији у РС да ће блокирати сва међународна кредитна средства Српској, што ће довести до њеног финансијског колапса и немогућности исплате пензија и плата.

- Финансијска средства према РС јесу блокирана, али нису успјели блокирати Српску, нити угрозити измирење обавеза према буџетским корисницима. Опозиција жели да РС буде талац појединих финансијских центара и да тако буду спроведени политички циљеви супротни интересима Српске - наводи Министарство финансија и истиче да ће Влада предузети све да заштити интересе грађана и да обезбиједи новац потребан за буџет РС и несметано функционисање свих институција.

Тегелтија је раније казао да је одлука о задужењу донесена на законит начин и да је кредит много повољнији него ранија задужења.

Одлука

Влада РС донијела је 9. октобра одлуку о прихватању задужења код америчке корпорације "Глобал Банцорп Цоммодитиес & Инвестментс" у износу од 300 милиона долара, односно 514,24 милиона марака. Новац је намијењен за финансирање буџетских расхода у 2015. и 2016. години и докапитализацију Инвестиционо-развојне банке РС, да би кроз појачано кредитирање био подстакнут привредни развој.

Износ задужења: 300 милиона долара

Исплата кредита: у траншама

Рок отплате: три године од дана повлачења транше

Период одгоде плаћања: три године

Каматна стопа: три одсто годишње

Затезна камата: један одсто годишње

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана