Окупљања у рударским градовима, нема одустајања од захтјева

Срна
Окупљања у рударским градовима, нема одустајања од захтјева

САРАЈЕВО - Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ /ФБиХ/ организовао је вечерас окупљања испред дирекција рудника у Тузли, Какњу, Брези и Зеници, са којих је поручено да неће покренути производњу без испуњења постављених захтјева.

Испред рудника Крека окупио се већи број рудара, као и грађана, гдје су запалили 101 бакљу у знак сјећања на 101 годину од Хусинске буне, велике рударске побуне.

Предсједник Синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић рекао је да је синдикат спреман на социјални дијалог и да нуди рјешење којим се на праведан начин испуњавају захтјеви рудара и које је прихватљиво за све, али је то одбила “Електропривреда” у чијем саставу послују рудници.

Хусић је поручио да се Синдикат ставља на располагање да се до 30. априла усагласи нови колективни уговор, а у складу с њим и правилници о раду и радном учинку.

Предсједник Синдиката радника Рудника угља Крека Зухдија Токић нагласио је да су људи у рударским градовима показали да су уз рударе.

“Није нам јасно да од 30. јула жЕлектропривредаж забрањује малопродају угља чак и нашим пензионерима и радницима који су већ уплатили за тај угаљ, а како би се он мљео и пласирао у Термоелектрану Тузла”, рекао је Токић.

Испред Рудника Зеница окупило се више од хиљаду рудара, чланова њихових породица и грађана, а предсједник синдиката овог рудника Елведин Авдић поручио је да производња неће бити покренута све док се не испуне њихови захтјеви.

“У свих седам рудника концерна људи одбијају да раде. Ево им сада знак па нека виде колико вриједи рудар”, рекао је Авдић и додао да се најавама поскупљења струје покушава окренути народ против рудара.

Синдикат рудника, између осталог, тражи доношење плана и програма увезивања радног стажа радницима у рудницима угља у саставу концерна, стављање ван снаге Правилника о радном учинку и Правилника о раду, оставку директора “Електропривреде” и рудника у којима су ови правилници ступили на снагу, те минималну плату у износу 1.000 КМ.

Синдикат електроенергетских радника ФБиХ саопштио је данас да захтјеви Синдиката радника рудника ФБиХ у саставу “Електропривреде БиХ” ни у ком случају не смију угрозити ликвидност и опстанак овог концерна, те енергетску независност Федерације.

У овом синдикату сматрају да се изнесени захтјеви рудара дијелом могу толерисати и сматрати разумним, због чега позивају на социјални дијалог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана