Одузета роба тешка 4,5 милиона марака

Анита Јанковић
Одузета роба тешка 4,5 милиона марака

Бањалука - Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ лани су одузели разну робу вриједну 4,5 милиона марака, док се у складиштима тренутно налази роба вриједна око 11 милиона марака.

Роба је најчешће одузимана на царинским испоставама у Бањалуци и Сарајеву, затим на тржници Аризона у Брчко дистрикту, Бихаћу, Цазину, Градачцу, Мостару, Љубушком и  Вишеграду. Кад је у питању врста одузете робе, у 2015. години највише је одузето одјеће, обуће, дувана и дуванских прерађевина, моторних возила и опреме за аутомобиле. 

- Роба је одузимана због примања, држања и промета робе тамо гдје је учињен царински прекршај, затим због непријављивања и неправилног коришћења робе која је увезена по повластицама. Одузети су и акцизни производи који су били у промету без налијепљених контролних маркица, те производи без вјеродостојне документације - рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Појаснио је да роба која је предмет царинског прекршаја, а коју службеници УИО одузимају приликом обављања редовних активности, има карактер привремено одузете робе, те да УИО не може њом слободно располагати.

- О коначној судбини такве робе одлучују надлежни судови по основу захтјева за покретање прекршајних поступака, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за нас - рекао је Ковачевић и додао да за правоснажно одузету робу надлежни суд у пресуди каже шта ће се с њом радити, односно хоће ли бити уништена, продата или нешто треће.  

Он је прецизирао да се привремено одузета роба највећим дијелом налази у централном складишту УИО у Бањалуци, истакавши да је лани Управа организовала бројне аукције на којима се ова роба продавала.

- Тренутно се у складиштима Управе налази роба вриједна 11 милиона марака, а вриједност продате робе у прошлој години је била око 246.000 КМ. Уништена роба вриједјела је око 380.000 КМ и најчешће су се уништавале цигарете и алкохол - рекао је Ковачевић.  

Вриједност продате робе показује да су акције које организује УИО БиХ поприлично популарне међу бх. грађанима јер ту могу купити квалитетне ствари по доста повољнијој цијени. Најчешће су куповали одјећу, попут панталона, мајица и тренерки, те парфеме. Репроматеријали за пољопривреду продавани су најјефтиније, док је за највише новца, 19.131 марку, продата коришћена штампарска машина.

Продаја

Када роба испуни услове за продају, надлежна комисија процијени њену вриједност на основу расположиве документације и стварног стања.

- Аукције су јавне и објављују се на веб страници УИО, на огласној плочи регионалног центра који врши продају, те у одговарајућим дневним новинама доступним на подручју БиХ. 

На аукцији могу учествовати сва правна и пунољетна физичка лица, осим запослених у Управи - рекао је Ратко Ковачевић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана