Одузета имовина пуниће буџет БиХ

Свјетлана Шурлан
Одузета имовина пуниће буџет БиХ

Бањалука - Измјенама Кривичног закона БиХ укида се надлежност РС над истрагама и процесуирањем одговорних за кривична дјела прања новца, а Српска ће трпјети и финансијску штету јер ће умјесто у њеном имовина одузета од криминалаца завршавати у буџету институција БиХ.

Поручили су то званичници РС и њени представници у институцијама БиХ након што је у сриједу гласовима свих присутних посланика Представнички дом Парламента БиХ усвојио измјене Кривичног закона БиХ. Посланици СНСД-а и ДНС-а нису присуствовали сједници након што су одбијени њихови приједлози, међу којима је био и да измјене овог закона буду скинуте са дневног реда.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да ће због усвајања ових измјена Кривичног закона затражити сједницу Народне скупштине РС и повлачење представника РС из институција БиХ који раде противно интересима Српске.

- Осим мене, и Влада и предсједник Народне скупштине РС су против ових измјена Кривичног закона БиХ. С друге стране, СДС, ПДП и НДП су гласали за њих и на тај начин руше Српску - рекао је Додик.

Истакао је да је усвајање измјена Кривичног закона пренос надлежности РС на ниво БиХ.

- СДС учествује у томе правдајући се да се измјена закона боје они који врше кривична дјела. Сви издајници када су вршили издају, говорили су ствари које би могле бити питке за народ - рекао је Додик и додао да се на овај начин дозвољава неуставном Суду и Тужилаштву БиХ да управљају правним системом РС.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић прецизирала је на конференцији за новинаре у Бањалуци да постоје три директне посљедице по РС због усвојених измјена Кривичног закона БиХ.

- Прва посљедица је то што се укида надлежност РС над процесуирањем кривичних дјела прања новца. Друга је смањење финансијских ефеката РС. Трећа посљедица је то што се РС одузима надлежност над вођењем истрага за кривична дјела трговина људима, просјачење и слична - казала је Мајкићева.

Она је истакла да ће убудуће имовина која је одузета од особа осуђених због прања новца завршавати у буџету институција БиХ.

- РС је само у случају “Ћопић” одузела имовину вриједну 15 милиона, а од када примјењује Закон о одузимању имовине стечене кривичним дјелом инкасирала је 40 милиона КМ. То су средства којима ће се сада пунити буџет институција БиХ - казала је Мајкићева оцијенивши апсурдним да се Суд и Тужилаштво БиХ баве проблемима просјачења, док на рјешавање годинама чека велики број предмета ратних злочина и организованог криминала.

Мајкићева је истакла да се као изговор за измјене Кривичног закона користе давно испостављени захтјеви Комитета експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности (Манивал). Манивал је измјене закона тражио да БиХ не би доспјела на листу земаља несигурних за пословање.

- Манивал је захтијевао измјену шест чланова закона, а мијењају 23 члана. Манивал је тражио да се изврши разграничење надлежности и РС је предлагала да граница буде одређена финансијским износом који је под истрагом, што је позитивно оцијенила ЕУ - истакла је Мајкићева.

Она је подсјетила да је све завршено за неколико дана и да је помоћник министра правде БиХ Милана Попадић практично донијела коначну одлуку о преносу надлежности.

- То је почетак опасног стања у којем ће РС са постојећом парламентарном већином на нивоу БиХ све чешће остајати без заштите. Влада и Народна скупштина РС морају наћи начин да заштите РС јер је очигледно да је на реду доношење закона који нису могли бити донесени када је СНСД био на власти на нивоу БиХ - казала је Мајкићева упозоривши да ће, уколико се настави овим путем, од РС остати само љуштура.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић одбацио је тврдње о преносу надлежности.

- Ту нема преноса надлежности. Нико ми није јасно рекао гдје је тај пренос надлежности - рекао је Мектић.

СДС је саопштио да измјене Кривичног закона сметају корумпираним политичарима, криминалцима и терористима.

- Не ради се о преносу надлежности, него се развлашћује Суд БиХ, чије формирање је омогућио СНСД. Усвојеним измјенама закона омогућено је да се кривична дјела прања новца и трговине људима која су почињена у ентитетима и на подручју Брчко дистрикта процесуирају на ентитетском нивоу, односно пред правосудним органима Брчког - истакли су у СДС-у наводећи да ће у надлежности Суда БиХ остати само кривична дјела међународног или међуентитетског карактера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана