Одређене мјере забране Золаку, не смије комуницирати са Новалићем и осталима

ГС
Одређене мјере забране Золаку, не смије комуницирати са Новалићем и осталима

САРАЈЕВО - Суд БиХ прихватио је приједлог Тужилаштва БиХ да директору Агенције за лијекове БиХ Александру Золаку, осумњиченом за злоупотребу положаја буде одређена забрана састајања са осумњиченима и свједоцима из афере "Респиратори", потврђено је из Тужилаштва БиХ.

Золаку је забрањено, осим са осумњиченима и свједоцима из афере "Респиратори" међу којима је и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, састајање са четири или пет радника Агенције за лијекове БиХ који су учествовали у издавању дозволе "Сребреној малини" за увоз респиратора из Кине.

Тужилаштво је тражило да се мјере забране одреде на период од једног мјесеца, што би требало бити довољно да саслушају све свједоке. Суд је то и прихватио.

Тужилаштво БиХ Золака доводи у везу са издавањем дозвола увознику "Сребрена малина" по хитној процедури, иако компанија није посједовала референце за промет медицинске опреме.

Тужилац Мирза Хукељић на јучерашем рочишту за одређивање мјера забране у Суду БиХ рекао је да је Золак незаконито дозволио  увоз 100 респиратора из Кине у БиХ.  Према његовим ријечима, цијели поступак обављен је у року од три дана.

Према тврдњама Тужилаштва, власник "Сребрене малине" Фикрет Хоџић још 3. априла набавио респираторе, потписао уговор са директором Федералног штаба цивилне заштите Фахрудином Солаком, а тек 21 дан касније поднио захтјев за увоз медицинске опреме.

Тужилаштво тврди да "Сребрена малина" није била ни уписана у судски регистар као увозник медицинске опреме, као и да није имала едуковане стручне особе за ову врсту посла, као ни да на вријеме није добијена потврда о сертификату.

Према наводима Тужилаштва, Хоџићу је према скраћеном поступку дозвољен упис у регистрар и издата дозвола, а да за њено добијање премијер ФБиХ Фадил Новалић утицао непосредно или путем других особа из свог кабинета (Владе Федерације).

Хукељић тврди да је у овом поступку потребно испитати још велики број свједока из Агенције за лијекове, али и провјерити исказе свједока кроз претрес мобилног телефона који је одузет од Золака.

С друге стране, адвокатца Сенка Ножица тврди да су наводи Тужилаштва неосновани и да је Золак поступио по закону. Како сматра Ножица, несхватљиво је из приједлога Тужилаштва да је Золак починио кривично дјело на начин да је некоме издавањем дозволе прибавио корист.

Золак је прошле седмице испитан у својству осумњиченог, а тада су припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресли сједиште Агенције за лијекове и медицинска средства у Бањалуци, као и Золаков службени аутомобил.

Инспектори су тада изузели већи количину документације у вези са афером "Респиратори" и фирмом "Сребрена малина".

Поред Золака неколико часова испитивани су и још неки запослени у овој агенцији.

Тужилаштво БиХ покренуло је прије мјесец и по истрагу након што је у ФБиХ стотину респиратора увезено из Кине посредством фирме "Сребрена малина" из Сребренице која се бави прерадом и конзервирањем воћа и поврћа.

Вјештачењем које је наложило Тужилаштво БиХ утврђено је да респиратори нису за употребу на интезивној њези.

Као осумњичени су у овом случају ухапшени премијер ФБиХ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФЦУС) Фахрудин Солак и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић, који су пуштени на слободу уз мјере забране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана