Određene mjere zabrane Zolaku, ne smije komunicirati sa Novalićem i ostalima

GS
Određene mjere zabrane Zolaku, ne smije komunicirati sa Novalićem i ostalima

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da direktoru Agencije za lijekove BiH Aleksandru Zolaku, osumnjičenom za zloupotrebu položaja bude određena zabrana sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima iz afere "Respiratori", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Zolaku je zabranjeno, osim sa osumnjičenima i svjedocima iz afere "Respiratori" među kojima je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, sastajanje sa četiri ili pet radnika Agencije za lijekove BiH koji su učestvovali u izdavanju dozvole "Srebrenoj malini" za uvoz respiratora iz Kine.

Tužilaštvo je tražilo da se mjere zabrane odrede na period od jednog mjeseca, što bi trebalo biti dovoljno da saslušaju sve svjedoke. Sud je to i prihvatio.

Tužilaštvo BiH Zolaka dovodi u vezu sa izdavanjem dozvola uvozniku "Srebrena malina" po hitnoj proceduri, iako kompanija nije posjedovala reference za promet medicinske opreme.

Tužilac Mirza Hukeljić na jučerašem ročištu za određivanje mjera zabrane u Sudu BiH rekao je da je Zolak nezakonito dozvolio  uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH.  Prema njegovim riječima, cijeli postupak obavljen je u roku od tri dana.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić još 3. aprila nabavio respiratore, potpisao ugovor sa direktorom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom, a tek 21 dan kasnije podnio zahtjev za uvoz medicinske opreme.

Tužilaštvo tvrdi da "Srebrena malina" nije bila ni upisana u sudski registar kao uvoznik medicinske opreme, kao i da nije imala edukovane stručne osobe za ovu vrstu posla, kao ni da na vrijeme nije dobijena potvrda o sertifikatu.

Prema navodima Tužilaštva, Hodžiću je prema skraćenom postupku dozvoljen upis u registrar i izdata dozvola, a da za njeno dobijanje premijer FBiH Fadil Novalić uticao neposredno ili putem drugih osoba iz svog kabineta (Vlade Federacije).

Hukeljić tvrdi da je u ovom postupku potrebno ispitati još veliki broj svjedoka iz Agencije za lijekove, ali i provjeriti iskaze svjedoka kroz pretres mobilnog telefona koji je oduzet od Zolaka.

S druge strane, advokatca Senka Nožica tvrdi da su navodi Tužilaštva neosnovani i da je Zolak postupio po zakonu. Kako smatra Nožica, neshvatljivo je iz prijedloga Tužilaštva da je Zolak počinio krivično djelo na način da je nekome izdavanjem dozvole pribavio korist.

Zolak je prošle sedmice ispitan u svojstvu osumnjičenog, a tada su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci, kao i Zolakov službeni automobil.

Inspektori su tada izuzeli veći količinu dokumentacije u vezi sa aferom "Respiratori" i firmom "Srebrena malina".

Pored Zolaka nekoliko časova ispitivani su i još neki zaposleni u ovoj agenciji.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je prije mjesec i po istragu nakon što je u FBiH stotinu respiratora uvezeno iz Kine posredstvom firme "Srebrena malina" iz Srebrenice koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Kao osumnjičeni su u ovom slučaju uhapšeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FCUS) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, koji su pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana