Одлуку о повељи није донио парламент Српске, већ Одбор

Срна
Одлуку о повељи није донио парламент Српске, већ Одбор

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске саопштила је да одлуку о додјели повеља заслужним институцијама, организацијама и појединцима поводом 25 година постојања и рада Народне скупштине није донио паралмент Српске, већ одбор за обиљежавање овог јубилеја.

"Подсјећамо да Одбор чине сви досадашњи предсједници Народне скупштине Републике Српске, актуелни потпредсједници парламента, осим Сенада Братића, који је иступио и шефови клубова парламентарних политичких странака актуелног сазива, осим шефа Клуба жДомовинаж, који је, такође, иступио", саопштено је из Народне скупштине поводом реаговања на додјелу повеља.


Предсједник Одбора Недељко Чубриловић на сједници, одржаној 19. октобра предложио је да повеље буду додијељене институцијама, организацијама и досадашњим предсједницима Народне скупштине, а Одбор за обиљежавање одлучио је да прошири листу добитника, наводи се у саопштењу.

Чубриловић је и овом приликом изразио саосјећање са свим породицама страдалих у протеклом рату на простору Републике Српске и БиХ.

Он је осудио починиоце ратних злочина, без обзира на њихову вјерску и националну припадност, наводећи да очекује од правосудних органа да процесуирају све починиоце ратних злочина, како над припадницима бошњачког и хрватског народа, тако над припадницима српског народа на подручју цијеле БиХ.


Поводом обиљежавања 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, предсједник парламента Недељко Чубриловић уручио је 24. октобра повеље и захвалнице заслужним појединцима, организацијама и институцијама.

Повеље и захвалнице за посебне заслуге за учешће и допринос раду Народне скупштине додијељене су првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу и потпредсједницима Биљани Плавшић и постхумно Николи Кољевићу, досадашњим предсједницима и потредсједницима скупштине и постухмно посланицима који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Чубриловић је повеље и захвалнице уручио и Уставном суду Републике Српске, Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", Борачкој организација Српске и ОЕБС-у.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко раније је оцијенио да је додјела повеља у парламенту Српске лицима оптуженим и осуђеним за ратне злочине "неприхватљива пракса у модерном и цивилизованом свијету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана