Одбраном западних граница извојевана слобода

Приредила: Драгана Орловић
Одбраном западних граница извојевана слобода

Нови Град - Уз побједе у митровданским офанзивама, одбрану сарајевско-романијске регије и Подриња, те пробој коридора, одбрана западних граница Републике Српске била је битка којом је извојевана слобода.

Поручио је ово јуче министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић у Новом Граду, гдје су парастосима, полагањем вијенаца и пригодним програмом обиљежене 24 године од одбране западних граница РС од хрватске агресије.

Милуновић је истакао да је ово једна од највећих и најзначајнијих битака у минулом рату, а да је цијена слободе била велика, јер су хрватске снаге убиле 111 Срба - 57 цивила и 54 војника и полицајца.

- Неселективно су тукли градове артиљеријом, што показује да су имали намјеру да протјерају комплетно српско становништво. Захваљујући снажном отпору Војске РС нанесен је пораз елитним јединицама хрватске војске. Ово је била велика побједа нашег народа - поручио је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић каже да је по значају ово била пресудна битка, једна од кључних које су утицале на одбрану РС у данашњим границама.

- Њихова намјера била је да Србе протјерају са огњишта - рекао је Савчић, додавши да одаје захвалност сваком припаднику Војске РС, сваком командиру и команданту који су тих дана, не само бранили територију него писали историју и бранили Српску.

Командант одбране западних граница Српске пензионисани генерал Момир Зец рекао је да је акција хрватске војске у септембру 1995. године била наставак ранијих дешавања и резултат војних споразума руководства Хрватске и тадашње републике БиХ.

- Циљ је био стварање услова за унитарну БиХ без Републике Српске. Одлучност српског народа и Војске да одбрани своја огњишта допринијели су побједи, што је судбоносно утицало на даљи ток догађаја. Да је исход био другачији, посљедице би биле далекосежне - истакао је Зец, који је казао да је за исход битке пресудно било повјерење народа у војску и одлучност да брани српска огњишта.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић сматра да је одбрана западних граница Српске била херојски чин. Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да је напад хрватске војске показао да им циљ није војничка побједа, већ протјеривање српског народа.

- Важно је да смо се одбранили и одбранили темеље РС, која је услов нашег опстанка и увијек је на првом мјесту - поручио је Дрљача.

Хрватска агресија однијела је многе животе, али је причинила и велика разарања и штету. Према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду била је 83,3 милиона марака, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Поносе се одбраном

Служењем парастоса страдалим код Спомен-крста на обали Уне у Козарској Дубици обиљежене су 24 године од одбране те општине и западних граница РС, као и у Костајници, гдје су положени вијенци на споменик погинулим борцима. Душан Ђенадија, некадашњи командант борбене групе “Баљ”, каже да се поноси одбраном Костајнице, а посебно становништвом, које је дало највећи допринос, јер није напуштало те просторе, што је обавезало и мотивисало војску да брани град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана