Odbranom zapadnih granica izvojevana sloboda

Priredila: Dragana Orlović
Odbranom zapadnih granica izvojevana sloboda

Novi Grad - Uz pobjede u mitrovdanskim ofanzivama, odbranu sarajevsko-romanijske regije i Podrinja, te proboj koridora, odbrana zapadnih granica Republike Srpske bila je bitka kojom je izvojevana sloboda.

Poručio je ovo juče ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović u Novom Gradu, gdje su parastosima, polaganjem vijenaca i prigodnim programom obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica RS od hrvatske agresije.

Milunović je istakao da je ovo jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka u minulom ratu, a da je cijena slobode bila velika, jer su hrvatske snage ubile 111 Srba - 57 civila i 54 vojnika i policajca.

- Neselektivno su tukli gradove artiljerijom, što pokazuje da su imali namjeru da protjeraju kompletno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući snažnom otporu Vojske RS nanesen je poraz elitnim jedinicama hrvatske vojske. Ovo je bila velika pobjeda našeg naroda - poručio je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić kaže da je po značaju ovo bila presudna bitka, jedna od ključnih koje su uticale na odbranu RS u današnjim granicama.

- Njihova namjera bila je da Srbe protjeraju sa ognjišta - rekao je Savčić, dodavši da odaje zahvalnost svakom pripadniku Vojske RS, svakom komandiru i komandantu koji su tih dana, ne samo branili teritoriju nego pisali istoriju i branili Srpsku.

Komandant odbrane zapadnih granica Srpske penzionisani general Momir Zec rekao je da je akcija hrvatske vojske u septembru 1995. godine bila nastavak ranijih dešavanja i rezultat vojnih sporazuma rukovodstva Hrvatske i tadašnje republike BiH.

- Cilj je bio stvaranje uslova za unitarnu BiH bez Republike Srpske. Odlučnost srpskog naroda i Vojske da odbrani svoja ognjišta doprinijeli su pobjedi, što je sudbonosno uticalo na dalji tok događaja. Da je ishod bio drugačiji, posljedice bi bile dalekosežne - istakao je Zec, koji je kazao da je za ishod bitke presudno bilo povjerenje naroda u vojsku i odlučnost da brani srpska ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić smatra da je odbrana zapadnih granica Srpske bila herojski čin. Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je napad hrvatske vojske pokazao da im cilj nije vojnička pobjeda, već protjerivanje srpskog naroda.

- Važno je da smo se odbranili i odbranili temelje RS, koja je uslov našeg opstanka i uvijek je na prvom mjestu - poručio je Drljača.

Hrvatska agresija odnijela je mnoge živote, ali je pričinila i velika razaranja i štetu. Prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu bila je 83,3 miliona maraka, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Ponose se odbranom

Služenjem parastosa stradalim kod Spomen-krsta na obali Une u Kozarskoj Dubici obilježene su 24 godine od odbrane te opštine i zapadnih granica RS, kao i u Kostajnici, gdje su položeni vijenci na spomenik poginulim borcima. Dušan Đenadija, nekadašnji komandant borbene grupe “Balj”, kaže da se ponosi odbranom Kostajnice, a posebno stanovništvom, koje je dalo najveći doprinos, jer nije napuštalo te prostore, što je obavezalo i motivisalo vojsku da brani grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana