Одбијени захтјеви Младићевих бранилаца

Агенције
Одбијени захтјеви Младићевих бранилаца

Хаг - Суско вијеће Хашког трибунала одбило је данас да одобри браниоцима Ратка Малдића да уложе жалбу на одлуку којом је 16. средином августа прогласило окончање доказног поступка одбране, саоспстено је данас из Трибунала.

Истом одлуком судско вијеће је одбило и захтјев Младићевих бранилаца да поново размотри ту своју одлуку - о окончању доказног поступка одбране.

Младицеви браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић тврдили су да је расправно вијеће 16. августа непрописно прогласило завршеним извођење доказа одбране и поред тога што су намјеравали да пред судије изведу још два свједока.

Један од тих свједока који је остао неиспитан је Хакија Мехољић, који је током рата у БиХ био шеф полиције у Сребреници.

Почетком септембра судско вијеће је наложило и тужилаштву и одбрани да завршне писане поднеске суду доставе до 25. октобра, док је усмено излагање завршних ријечи предвидјело за децембар.

Излагање завршних ријечи Хашког тужилаштва заказано је од 5. до 7. децембра, а Младићеве одбране за 9, 12. и 13. децембаа.

Тужилаштво и одбрана ће имати прилику да узајамно репилицирају 15. децембра по сат и по времена, чиме ће се окончати првостепено суђење.

Након тога судско вијеће судиеј Алфонса Орија повућиће се на већање и гласање, па би првостепена пресуда Младићу могла да се очекује идуће године.

Доказни поступак одбране Младића окончан је одлуком већа 16. августа иако су се браниоци томе противили, указујући да пред суд могу извести још двојицу свједока.

Одбрана Ратка Младића тражила је и да се завршне ријечи у том случају одржане у фебруару, а да рок за подношење писаних завршних поднесака буде 12. јануар 2017. године.

Младић се оптужницом терети за геноцид и злочине против човјечности над Бошњацима и Хрватима у рату у БиХ.

Ухапшен је након 12 година скривања у селу Лазарево код Зрењанина, 26. маја 2011. године, а послије недјељу дана је изручен хашком трибуналу од када се налази у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана