Одбијен захтјев судије Перића за изузеће из предмета “Респиратори”

Срна
Одбијен захтјев судије Перића за изузеће из предмета “Респиратори”

САРАЈЕВО - Судија Суда БиХ Бранко Перић потврдио је Срни да је одбијен његов захтјев за изузеће у предмету “Респиратори”, у оквиру којег се оптуженима суди за набавку спорних 100 кинеских респиратора у вриједности од 10,5 милиона КМ.

-Моје колеге су закључиле да нема никаквих објективних доказа о мојој пристрасности - рекао је Перић, који је ово изузеће затражио након првостепене ослобађајуће пресуде у случају познатом као “Џенан Мемић”.

Перић је каже да би увођење праксе изузеће судија због медијског инсинуирања довело у опасност нормално функционисање судова.

-Усвајање захтјева потврдило би инсинуације булеварских медија о сумњи у моју непристрасност - истакао је Перић.

Перић је рекао да клевета, вријеђање судије и подривање његовог ауторитета и повјерења у владавину права представљају опасност која угрожава систем државне власти.

За злоупотребе приликом набавке респиратора оптужени су федерални премијер Фадил Новалић, власник фирме “Сребрена малина” Фикрет Хоџић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) Халил Лагумџија рекао је 30. новембра да ће о захтјеву судије Бранка Перића за изузеће из предмета “Респиратори” одлучивати на општој сједници свих судија Суда БиХ.

ВСТС је у саопштењу од 25. новембра упутио подршку судији Перићу након напада који су услиједили на њега послије доношења првостепене пресуде у предмету “Зијад Мутап и други”.

Вијеће Суда БиХ којим је предсједавао Перић првостепеном пресудом ослободило је све оптужене, уз образложење да Тужилаштво није доказало наводе из оптужнице.

Суд БиХ ослободио је Зијада Мутапа, Алису Рамић, Јосипа Барића, Хасана Дуповца и Муамера Ожеговића кривице да су учествовали у прикривању доказа о начину на који је Џенан Мемић 8. фебруара 2016. године задобио тешке повреде од којих је касније и преминуо.

Из ВСТС-а су тада саопштили да вјерују да је Перић, који је и предсједавајући судског вијећа у предмету “Зијад Мутап и други”, првостепену пресуду донио професионално, у духу функције коју обавља, заједно са још двоје колега судија.

Након саопштења Савјета у вези са првостепеном пресудом у случају “Зијад Мутап и други” и нападима на судију Перића, сједницу ВСТС-а БиХ обиљежила је жестока расправа јер шест чланова сматра да није добро да се ова институција увлачи у судски процес који још није окончан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана