Одбијен захтјев Лукића да буде помилован због дјеце

Бирн
Одбијен захтјев Лукића да буде помилован због дјеце

ХАГ - Механизам за међународне кривичне судове (ММКС) одбио је захтјев за пуштање на пријевремену слободу Милана Лукића, који је у Хашком трибуналу осуђен на доживотну казну затвора због злочина против човјечности почињеног у Вишеграду.

Како се наводи у одлуци Механизма, Лукић је затражио пуштање на пријевремену слободу, као и помиловање. Разлози за помиловање, између осталог, према одлуци су и чињеница да га је служење казне у Естонији осам година спречавало да виђа своју дјецу из Србије, те да представља проблеме његовој малој дјеци из Европе да га посјете, што, како наводи, крши његова људска права.

Предсједник ММКС-а судија Кармел Ађиус одбио је Лукићев захтјев, појаснивши у одлуци како сматра да су неувјерљиве Лукићеве пуке референце на помиловање, без конкретног образложења, промијениле природу његовог захтјева. Ађиус вјерује да се треба сматрати како Лукић тражи само пријевремено ослобађање.

-Приликом одлучивања о претходном захтјеву Лукића, мој претходник је одредио да ће Механизам сматрати Лукића подобним за пријевремено пуштање на слободу након што је одслужио више од двије трећине од 45 година, што износи више од 30 година његове казне - навео је Ађиус.

Он је додао како је његов претходник већ поставио Лукићев праг подобности на више од 30 година, те да не намјерава одступити од те одлуке.

-Узимајући у обзир да је Лукић одслужио само око 17 година доживотне казне, још увијек не испуњава услове за разматрање пријевременог пуштања на слободу - навео је Ађиус у својој одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана