Од посљедица загађености ваздуха годишње у БиХ умре 10.000 грађана

Срна
Од посљедица загађености ваздуха годишње у БиХ умре 10.000 грађана

Сарајево - Према подацима Свјетске здравствене организације у БиХ од посљедица загађености ваздуха сваке године умре око 10.000 људи, изјавио је данас у Сарајеву амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг.

Хагелберг је отварајући манифестацију "Причајмо о ваздуху" рекао да би у БиХ, када би се увеле свеобухватне промјене у заштити животне средине, умјесто 10.000, било 16 смртних случајева годишње.

"Ако узмемо у обзир да би се сваке године, уколико би се ситуација промијенила, могла сачувати 9.984 живота, да би једна четвртина становника БиХ дуже живјела и да бисмо сви живјели у здравијем окружењу, не разумијем зашто ово питање није приоритет у овој земљи", навео је шведски амбасадор.

Хагелберг сматра да је аспект здравља најважнији, али да треба узети у обзир и економску ситуацију, јер се сматра да би бруто домаћи производ /БДП/ БиХ за 21 одсто био бољи, ако би се побољшала ситуација са квалитетом ваздуха.

Према његовим ријечима, побољшање квалитета ваздуха тијесно је и у вези са испуњавањем захтјева за приступање БиХ у ЕУ.

"Иако још нема никаквих најава о томе, искрено се надам да ће питање загађености ваздуха бити једна од главних тема у предстојећој предизборној кампањи у БиХ", истакао је Хагелберг.

Он је додао да је Шведска прије два дана продужила пројекат енергетске ефикасности који спроводи УНДП у БиХ, за који је издвојено додатних четири милиона евра, те да је јутрос у Сарајеву покренут још један пројекат који спроводи шведска агенција за заштиту животне средине /СЕПА/.

Хагелберг је најавио да ће наредних дана фасада зграде Амбасаде Шведске у Сарајеву бити освијетљена различитим бојама, у зависности од загађења ваздуха.

Он је појаснио да ће смеђа и лила боја означавати опасан ниво загађења, наранџаста - опасан ниво за осјетљиве људе и дјецу, црвена - веома опасан ниво загађења за све, жута - нешто бољи квалитет, док ће зелена боја означавати приихватљив квалитет ваздуха.

Акција "Причајмо о ваздуху" покренута је како би се подигла свијест о загађењу ваздуха у БиХ и укључила у дијалог грађане, цивилно друштво, политичаре и међународну заједницу.

Шведска агенција за заштиту животне средине започела је дугорочни пројекат којим ће ојачати капацитете и улагања у побољшање процјене квалитета ваздуха, те његовог мониторинга и управљања, а у сарадњи са релевантним министарствима и институцијама, укључујући Хидрометеоролошке институте у БиХ.

Амбасада Шведске у партнерству са Регионалним центром за животну средину у БиХ /РЕЦ/, помаже организације цивилног друштва које се баве животном средином како би се појачало учешће у пропагирању те теме, као и процесу доношења одлука у области заштите животне средине, укључујући загађење ваздуха.

Осим Хагелберга, подршку кампањи "Причајмо о вазуху" пружили су представници надлежних институција у Републици Српској и ФБиХ, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, амбасадори Италије, Словачке, Њемачке, Швајцарске, Норвешке, замјеник амбасадора Јапана, те замјеник шефа мисије Амбасаде САД у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана