Оцјењивање службеника у институцијама БиХ поново у центру пажње: Оправдано одсутни неоправдано дискриминисани

Дарко Момић
Оцјењивање службеника у институцијама БиХ поново у центру пажње: Оправдано одсутни неоправдано дискриминисани

САРАЈЕВО - О оцјењивању службеника у институцијама на нивоу БиХ дуже вријеме се полемише, јер, између осталог, дио руководилаца упорно одбија да достави податке о раду запослених, а нове анализе показују да је у самим прописима остављен простор за дискриминацију.

У министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ запослено је око 3.000 службеника у 75 институција, међу којима највише сарадника и савјетника. На списковима су и помоћници директора, секретари и разни шефови, али дио њих, како годинама тврде у надлежној Агенцији за државну службу БиХ, остаје без оцјене.

Замјеник предсједавајућег Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Мира Пекић поднијела је иницијативу у којој тражи измјене и допуне Закона о државној службу у институцијама БиХ, у дијелу који се односи на оцјену рада оних који су оправдано одсутни са посла, ако није могуће обезбиједити примјену члана Закона о раду у институцијама.

Пекићева за “Глас Српске” истиче да је оцјењивање службеника неопходан корак у реформи јавне управе и један од услова за напредовање. Међутим, досадашња примјена законских рјешења направила је озбиљан проблем у третману оправдано одсутних радника, првенствено жена на породиљском одсуству, на начин да остају неоцијењене у периоду одсуства.

У Правилнику о начину оцјењивања рада службеника у институцијама БиХ је, појаснила је, наведено да у изузетак од оцјењивања спадају они који су у једном периоду оцјењивања радили мање од три мјесеца, што се у пракси примјењује на начин да се и оправдано одсутни са посла, као што је случај са породиљама, остављају неоцијењеним за тај период, као и неки други.

- Јасно је да се тиме врши дискриминација запослених који оправдано одсуствују, у смислу да им се због периода одсуства током којег су остали неоцијењени умањују шансе за напредак у служби. То је нарочито проблематично када се узме у обзир да породиље представљају веома значајан дио тих запослених те се може довести у питање да ли се на тај начин примјењивања правилника најгрубље крше права која су женама загарантована међународним конвенцијама, као и низом закона који третирају дискриминацију жена - каже Пекићева, која је кадар ПДП-а.

Предложеном иницијативом би се, како је предвиђено Законом о раду, они који су оправдано одсутни са посла оцјењивали оцјеном коју су остварили у периоду прије одласка на одсуство .

- Заштита жена и материнства треба да буде уткана у сваки законски пропис који регулише ту област. Једино тако можемо зауставити праксу којом су жене на породиљском допусту неоправдано дискриминисане - закључила је она.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права у Парламенту БиХ Лазар Продановић за “Глас” истиче да у овој области има проблема.

- Када је ријеч о оцјењивању службеника, годинама се ништа посебно није радило и ту праксу треба прекинути - истакао је Продановић, који је и подсјетио да је реформа јавне управе један од приоритетних задатака чије рјешавање тражи Брисел, а који БиХ никако не иде од руке.

Оцјене

Рад и ангажовање службеника оцјењује се на основу неколико критеријума, односно степена испуњења циљева, односа према послу, самосталности, као и односа према другима, вјештинама комуникације и другим, а оцјене које им могу бити додијељене су “не задовољава”, “задовољава”, “успјешан” и “нарочито успјешан”. Просјечна оцјена за службенике посљедњих неколико пресјека креће се око 3,6, односно “нарочито успјешан”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана