Обустава радова на тунелу "Храњен" - нису обезбијеђена додатна средства

Срна
Обустава радова на тунелу "Храњен" - нису обезбијеђена додатна средства

САРАЈЕВО - Радови на тунелу "Храњен" не могу бити настављени јер нису обезбијеђена додатна средства за даљу реализацију, саопштено је из Јавног предузећа "Аутоцесте ФБиХ".

Из овог јавног предузећа указују да је чињеница да је извођач до сада извео 37 одсто радова на тунелу, утрошено је 97 одсто од укупне вриједности уговорених радова, као и да је протекло 80 одсто уговором постављеног рока за завршетак радова.

"Од именовања, 11. јуна 2021. године, актуелна Управа жЈП Аутоцесте ФБиХж је урадила анализу с циљем утврђивања чињеница и све даље кораке за рјешење овог проблема, укључујући и утврђивање степена евентуалне одговорности свих учесника пројекта, те могућности наставка реализације пројекта", наведено је у саопштењу.

Управа овог предузећа припремила је одређене закључке који су већ упућени према инвеститору пројекта - Влади ФБиХ.

Став предузећа "Аутоцесте ФБиХ" јесте да, без обзира на стање у коме се пројекат тренутно налази, не треба одустати од изградње тунела "Храњен".

"Оно што слиједи је припрема за расписивање новог тендера за избор извођача радова у договору с Владом ФБиХ и то према општим условима уговора "FIDIC – Црвена књига", што би омогућило наставак радова са мањим ризиком у односу на раније стање", наведено је у саопштењу.

Изградња тунела "Храњен" почела је у марту 2019. године, у оквиру реализације изградње брзог пута Сарајево-Горажде.

Тунел "Храњен", укупне дужине око шест километара, и планирани брзи пут скратиће путовање на релацији Сарајево-Горажде на 45 минута.

Иницијални рок за завршетак радова на изградњи тунела био је 36 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана