Обустава истраге невиђен скандал

Жељка Домазет
Обустава истраге невиђен скандал

Бањалука, Београд - Највиши званичници РС и Србије оцијенили су катастрофалном одлуку Тужилаштва БиХ о обустављању истраге против једног од главних осумњичених за напад на српског премијера Александра Вучића у Сребреници истичући да ће она додатно нарушити односе у региону.

Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против Алмира Мердића (41) из Јелаха. Мердић је потврдио да је истрага против њега обустављена, а у Тужилаштву БиХ су истакли да до понедјељка не могу давати информације о овом случају.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да обустављање истраге против Мердића показује да је БиХ земља која нема смисла.

- Тај случај је требало процесуирати, ако се имало хтјело држати до дигнитета. Зато су и формирани Суд и Тужилаштво у БиХ да би судили и процесуирали Србе, а не недјела над Србима. То најбоље говори колико је то бесмислено - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да обустављање истраге представља најгори могући политички догађај и оцијенио да у кратком периоду не може доћи до побољшања стања у региону.

- Необјашњиво је да је прошло више од годину, а да за инцидент у Сребреници баш нико није одговоран. То је апсолутно необјашњиво и у било којој другој земљи би било немогуће. Нема одговорних ни по службеној одговорности, нити одговорних унутар политичких структура, а нема никакве кривичне одговорности - рекао је Иванић.

Он сматра да је то посљедица амбијента који је створен и у којем нико не смије бити оптужен зато што је нападнут премијер Србије.

- Бошњачка логика је да у Сребреници ко год нападне некога из Србије треба да буде заштићен. То је страшна логика која ће уназадити односе и то је огроман проблем бошњачких политичара који ће морати сами са собом да траже одговор. То је потпуно неприхватљиво и производи јако лоше односе између двије земље - истакао је Иванић.

Уље на ватру долио је посланик СДА у Парламенту БиХ Садик Ахметовић, који је изјавио да је Вучић у Поточарима напао сам себе, јер је маса реаговала због ранијих Вучићевих изјава о резолуцији УН о Сребреници, хапшењу Насера Орића у Швајцарској и још много тога. Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је Ахметовићеву изјаву и оцијенио да је обустављање истраге о нападу на Вучића невиђен међудржавни скандал и да то показује да иза њега стоје бошњачки политичари.

- Мржњом и распаљивањем сукоба не може се градити мир и регионална стабилност. Ахметовићева изјава најбоље говори о бошњачким политичарима у БиХ. Прво, Вучић је отишао у Сребреницу на њихов позив, а друго, то значи да је држава домаћин дужна да брине о његовој безбедности. Треће, где су били домаћини, и Бакир и Садик и остали. Зар неко у БиХ мисли да би грађани Београда Бакира дочекали бацајући му цвеће под ноге, после свега што је причао о Србији и српском народу? Зар нисмо и ми могли да организујемо њему и другима који долазе из света инциденте и нападе као што се десило у БиХ? Србија то никад не би урадила и допустила - истакао је Дачић и додао да српске власти основано сумњају да је ријеч о режираном и организованом нападу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је да обустављање истраге служи да се сакрију налогодавци и уклоне трагови.

- Покушај Вучићевог убиства у Сребреници није био случајан, нити је спроведен без пажљивог планирања, а још мање без политичке позадине и подршке - рекао је Вулин.

Вучић је замало избјегао линч у Меморијалном центру у Поточарима, гдје је дошао да ода пошту бошњачким жртвама.

БиХ доживјела још један пораз

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је БиХ обустављањем истраге против главног осумњиченог за напад на Александра Вучића доживјела још један пораз.

- Јасно је да институције на нивоу БиХ не раде свој посао, да очигледно то не желе и да су потпуно заробљене интересима муслимана у овој земљи. Не смијенити директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ је апсурд. Немати одговорност према министру безбједности је апсурд - казао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана