Обиљежено 30 година од формирања „Вукова са Вучијака“: Уз свој народ били када је било најпотребније

ГС, Срна
Обиљежено 30 година од формирања „Вукова са Вучијака“: Уз свој народ били када је било најпотребније

ПРЊАВОР -У Прњавору је обиљежено 30 година од формирања јединице „Вукови с Вучијака“, прве српске добровољачке јединице и Првог ударног батаљона.

У Спомен-соби на Вучијаку служен је парастос и помен погинулим и умрлим борцима, а обиљежавању су осим бивших припадника јединице и породица погинулих бораца, присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске је положила вијенац у Спомен соби гдје су служени парастос и помен погинулим и умрлим борцима, а након тога је поздравила преживјеле припаднике и обавила постројавање јединице.

Жељка Цвијановић изјавила је да је јединица „Вукови с Вучијака била уз свој народ када је то било најпотребније, а да су њени припадници исказали патриотизам, храброст и пожртвованост.

Она је истакла да је ово велики дан који подсјећа на славна времена формирања јединице.

-То су били људи који се први, као велике патриоте, стали на линију одбране Републике Српске. У то ратно вријеме имала сам прилику да живим у Прњавору, да са грађанима дијелим све што се догађало и сви смо били поносни на оно што су радили „Вукови с Вучијака“ - рекла је Цвијановићева на Вучијаку.

Она је истакла да је нажалост било и много тешких момената, људских губитака, рањених.

-Сви смо због тога туговали, али и били поносни на допринос ове јединице. Сјећам се тих људи, на који начин су били слављени, како су им били захвални становници не само Прњавора, већ и цијеле регије - рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева каже да је било важно што су постојали људи који су се одликовали својим патриотизмом, храброшћу и пожртвованошћу и који су као појединци и патриоте много дали Републици Српској.

Милорад Додик каже да су борци са Вучијака бранили српски народ када је требало стварати Републику Српску.

-Данас, 30 година послије, сјећамо се тих људи, славног команданта Вељка Миланковића, који заслужују све друштвене похвале и признања - рекао је Додик .

Он је истакао да су велики патриотизам који су имали и имају врхунска одлика јунаштва.

-Зато смо данас овдје да одамо признање за све што су учинили и да се присјетимо њихових ратних другова који су дали живот за Републику Српску - рекао је Додик.

Предсједник Удружења „Вукови с Вучијака“ Синиша Миланковић каже да је прича о „Вуковима“ прича о опстанку и преживљавању српског народа у којој су они одиграли кључну улогу.

Кроз ову јединицу прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја Коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Указом предсједника Републике Српске јединица „Вукови с Вучијака“ одликована је Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Ратни командант „Вукова с Вучијака“ Вељко Миланковић преминуо је 14. фебруара 1993. године од посљедица рањавања у борбама у Републици Српској Крајини. Посмртно је одликован Орденом Милоша Обилића.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана